În ciuda incertitudinilor economice și geopolitice, piața de banking din România destinată populației continuă să funcționeze bine, susținută de o cerere solidă și o creștere semnificativă a creditelor. Într-o disccuție cu reprezentanții presei, Mădălina Teodorecu, Deputy CEO BRD – Groupe Société Générale, a oferit o imagine optimistă asupra evoluției sectorului bancar de retail, subliniind evoluția pozitivă pe care o înregistrează cererea de credite din partea persoanelor fizice.
Mădălina Teodorescu: Ce pot să spun este că există o cerere, există un commitment
”Chiar dacă începutul de an a fost mai lent, piața de retail din România dă semne clare de stabilitate și creștere. Eu spun că piața de retail funcționează bine. Sigur că a fost o lună ianuarie, cu mai multe zile libere și cu mai multe punți, care a început un pic mai dificil și din perspectiva activității de creditare, dar și din perspectiva rambursării datoriilor. (…) Ce pot să spun este că există o cerere, există un commitment. Practic, nu vedem doar o înclinație spre creditul de consum, vedem și o creștere a creditului ipotecar, care înseamnă angajament și dorință de investiții pe termen lung.”, a subliniat Mădălina Teodorescu.
Cererea pentru credite a crescut considerabil în ultimii ani, și trendul se menține, spune oficialul BRD. „Volumele din trimestrul 1, 2024 față de 2023, au fost cu 30% mai mari. Anul acesta suntem în aceeași situație. Vorbim de un trimestrul I în care volumele de credite ale persoanelor fizice sunt mai mari cu 30% față de anul trecut.”
Nu este vorba doar de nevoi imediate sau cheltuieli curente. Teodorecu a subliniat faptul că se observă o creștere și în zona creditelor ipotecare – un semnal al angajamentului pe termen lung al populației (commitment).
Mădălina Teodorescu explică de ce românii accesează tot mai multe credite
Întrebată dacă apetitul crescut pentru credite de consum ar putea semnala dificultăți financiare la nivelul populației, Teodorecu susține că nu trebuie să uităm de evoluția salariilor din ultimii ani.
„Piața de creditare crește, avem potențial. Nivelul salarial a crescut, cred că în ultimii 15–20 de ani salariul a crescut de 10 ori, arăta o analiză ZF. Din punctul meu de vedere, trendul vine ca urmare a faptului că salariile au crescut și implicit, nivelul de trai sau capacitatea de îndatorare a consumatorului a crescut”, a răspuns Mădălina Teodorescu la o întrebare adresată de jurnalistul BankingNews.ro.
Băncile operează într-un echilibru între dorința de creștere și prudență
Oficialul BRD atrage atenția că, deși rolul băncilor este să susțină dezvoltarea economiei prin creditare, acest lucru trebuie făcut cu responsabilitate, respectând un echilibru între creștere și protejarea economiilor populației.
„Sigur, acum datoria băncilor este să asigure progresul în societate prin creditare. În egală măsură, tot datoria noastră este să protejăm depozitele deponenților, adică economiile deponenților. Și atunci, pentru noi este un echilibru foarte important între apetitul de risc și dorința de creștere și de susținere a economiei.”, susține Teodorescu.
📣 Mădălina Teodorescu: „Sentimentul consumatorului este pozitiv – iar pentru mine, acesta e un driver al creșterii economice”, a mai punctat oficalul BRD in cadrul discuției cu presa.