Programele guvernamentale Family Start și Student Invest se modifică în 2025. Guvernul extinde astfel sprijinul pentru tineri și familii deoarece în cadrul creditelor garantate de stat vor fi eligibile cheltuieli noi sau vor crește limitele pentru unele deja existente.
Printre cele mai importante schimbări regăsim: majorarea plafonului pentru plata chiriei la 500 euro/lună (de la 300 de euro, însă fără posibilitatea plății în avans), includerea cheltuielilor medicale pentru membrii familiei studentului, posibilitatea rambursării anticipate a unui credit ipotecar, precum și decontarea achiziției și adaptării autoturismelor pentru persoanele cu dizabilități. În plus, criteriile de eligibilitate pentru FamilyStart impun acordarea creditelor în segmentul țintă de 18-45 de ani.
Programele naționale de creditare cu garanțiile statului și dobândă subvenționată „Student Invest” și „Family Start” sunt derulate de Ministerul Familiei și Egalității de Șanse, cu sprijinul FRC prin rețeau băncilor partenere.
În perioada 2022-2024 peste 10.000 de beneficiari cu optat pentru garanțiile disponibile prin Fondul Român de Contragarantare.
Creditele sunt acordate de bănci, din fondurile proprii și sunt garantate în proportie de 80% de stat prin FRC, iar dobânda și comisioanele aferente creditelor sunt subvenționate 100% de stat – în cazul programului Student Invest, respectiv 75% la FamilyStart.
În 2025, Ministerul propune majorarea plafoanelor alocate, respectiv la 500 milioane lei pentru programul FamilyStart și 300 milioane lei pentru programul StudentInvest.
Guvernul extinde beneficiile programelor StudentInvest și FamilyStart: mai multe cheltuieli eligibile, sprijin suplimentar pentru tinerii și familiile tinere din România
Ministerul Muncii propune modificarea OUG nr. 95/2022, care reglementează programele guvernamentale de creditare StudentInvest și FamilyStart, cu scopul de a corecta ambiguități legislative și de a extinde tipurile de cheltuieli eligibile pentru beneficiari.
Ce aduce nou proiectul de ordonanță?
- Sprijin extins pentru studenți prin Student Invest
Prima schimbare importantă – majorarea cheltuielilor permise pentru plata chiriei de la 300 de euro/ lună, cât este în prezent, la cel mult 500 de euro/ lună, la cursul Băncii Naţionale a României din ziua plăţii. Măsura impune o nouă condiție, respectiv că plata acesteia se efectuează lunar, nefiind acceptate plăţi în avans. - Echipamente IT performante: Pe lângă laptopuri și imprimante, studenții vor putea achiziționa și componente individuale de calculator, necesare în special în domenii precum AI, informatică sau inginerie.
-Cheltuieli medicale pentru familie: Se introduc ca eligibile investigațiile și tratamentele medicale complexe nu doar pentru studenți, ci și pentru membrii familiilor lor, dacă aceștia depind de student.
-Rambursarea creditelor ipotecare: Studenții vor putea folosi creditul și pentru rambursarea anticipată, integrală sau parțială, a unui credit ipotecar existent – inclusiv dacă acesta a fost contractat prin alt program guvernamental.
-Transport adaptat pentru persoane cu dizabilități: Devine eligibilă nu doar achiziția de autoturisme, ci și costurile de adaptare a acestora pentru persoanele cu dizabilități. - Modificări în FamilyStart
-Clarificare privind vârsta beneficiarilor: Se elimină formularea ambiguă „dintre care cel puțin unul se încadrează în criteriul de vârstă”. Astfel, vor putea accesa programul doar persoanele cu vârsta între 18 și 45 de ani neîmpliniți, eliminând riscul acordării de credite în afara acestui segment țintă.
-Sprijin suplimentar pentru mobilitate: Ca și în StudentInvest, se introduc ca eligibile cheltuielile cu achiziția și adaptarea autoturismelor pentru persoanele cu dizabilități.
-Chirie mai mare, fără plăţi in avans: Se majorează plafonul lunar al chiriei decontate de la 300 la 500 euro/lună, cu interdicția explicită a plăților în avans. Măsura urmărește evitarea costurilor suplimentare cu dobânzile și o gestionare mai eficientă a creditului.
De ce sunt importante aceste modificări?
Ministerul subliniază că noile măsuri sunt menite să aducă programele mai aproape de nevoile reale ale beneficiarilor. În plus, modificările aduc claritate pentru bănci, evitând interpretările eronate care au dus, în unele cazuri, la acordarea creditelor în afara cadrului legal și la riscuri de litigii.
Dacă proiectul va fi adoptat, cele două programe ar putea deveni instrumente mult mai eficiente pentru susținerea tinerilor și a familiilor tinere în România.
Bankingnews.ro pune la dispoziția cititorilor un GHID complet ale celor două programe – AICI
Citește si