Acțiunile din SUA și-au extins vânzarea abruptă (sell-off) pe data de Vineri, 04 aprilie 2025.
S&P 500 a scăzut Vineri cu aproape 6%, Dow Jones a scăzut cu 5,5%, iar Nasdaq 100 a scăzut cu 6%. Toate sectoarele S&P 500 au fost în roșu săptămâna trecută, sectorul energetic conducând declinul cu 14%, urmat de sectorul tehnologic 11%, financiar 10%, și industrial 9.4%. În Europa, indicele STOXX 600 a scăzut cu 5%.
Indicele S&P 500 a scăzut cu aproape 14% de la începutul anului 2025. Președintele Fed, Jerome Powell, a invocat riscuri de creștere a inflației și o creștere economică mai lentă, în timp ce a reafirmat în ceea ce privește politica monetară o atitudine prudentă, de așteptare, cu privire la reducerea ratei de dobândă.
Investitorii se așteptau la noi perturbări comerciale, deoarece tariful auto de 25% al lui Trump a intrat în vigoare de la începutul lui aprilie 2025, stârnind îngrijorări cu privire la măsurile de represalii din partea partenerilor comerciali cheie.
Tarifele anunțate de Trump au declanșat o vânzare (sell-off) pe piețele de acțiuni încă de Joi, 03 aprilie 2025 ce a adus o nouă mișcare descendentă a indicelui S&P 500. Anxietatea piețelor a crescut după ce ministrul de finanțe al Chinei a anunțat un tarif de 34% la toate importurile din SUA, reflectând acțiunea președintelui Trump.
Nori întunecați s-au adunat peste piețele financiare cum:
- prețul indicelui S&P 500 a scăzut din nou sub media mobilă de 200 de zile (linia roșie) spre sfârșitul lunii martie 2025 – a se vedea graficul;
- prețul indicelui S&P 500 a căzut sub nivelul 5,500 pe data de 3 aprilie 2025;
- un model de steag bearish confirmat a apărut pe graficul zilnic (de culoare violet), care a sugerat un obiectiv descendent sub nivelul 5,200, obiectiv deja atins între timp;
- sectorul tehnologic (cu cea mai mare pondere în indice) a rămas în urma celorlalte sectoare, conducând declinul de la începutul anului 2025.
Indicele S&P 500 are acum cale liberă spre linia de trend ascendent trasată pe grafic de la minimul din octombrie 2022, linie pe care ar putea să o intersecteze undeva în jurul nivelului 5,000. Altfel, fostul nivel de rezistență constituit din maximele de la sfârșitul lui dec. 2021- începutul lui ian. 2022 ar putea deveni acum un nivel de suport pentru mișcare descendentă a indicelui (schimbare de polaritate), la nivelul de circa 4,800.
Notă. Articolul de mai sus este scris cu scop educaţional. El nu reprezintă o recomandare de investiţii.

Articol scris de: Dan C. Turmacu
Autorul este un bancher și un investitor experimentat având o experiență de peste 20 ani în domeniul bancar și managementul investițiilor cu poziții de nivel mediu și superior ca Analist de risc de credit și Manager relații corporative la diferite bănci locale cu capital străin sau autohton din țară ca Intesa SanPaolo Bank, EximBank, BRD- Société Generale, Manager de portofoliu de acțiuni la Aviva Investors (actualmente Certinvest).
Turmacu are expunere la piețele financiare (de acțiuni, obligațiuni, valutare și de mărfuri) prin analiza profesională a acestora de mai bine de un deceniu.
Totodoată, bancherul a scris numeroase articole și analize ca expert în industria financiară internă și internațională pentru Equities.com din US, ChartsTA/ Good Money Guide din UK, Wall-street.ro, Bankingnews.ro, Goldring.