Liderii politici si analistii recunsosc ca bancile europene incearca sa ascunda gravitatea reala a situatiei portofoliilor lor. Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, este cea mai importanta figura oficiala care a avertizat cu privire la riscurile presupuse de amanarea executarilor silite ale firmelor cu restante, potrivit CNBC.
In Marea Britanie, in pofida recesiunii, rata insolventei este similara cu cea existenta in 2002, cand economia a crescut cu 1,6%.
Problemele Greciei sunt bine cunoscute. Cu toate acestea, doar cinci companii grecesti au fost declarate insolvente in 2011, anul in care Guvernul de la Atena a fost nevoit sa solicite un pachet de sprijin financiar creditorilor internationali, mai putine decat in 2007, cand economia era inca in crestere.
Aceasta situatie predomina la nivelul intregii zonei euro, cele mai slabe economii avand rate ale insolventelor scazute.
Amanarea executarii silite poate fi periculoasa nu doar pentru ca mascheaza adevarata situatie a companiilor, ci si pentru ca ar putea determina in final o crestere mai rapida a ratei insolventelor, daca bancile decid sa isi modifice politica in contextul in care mediul economic se inrautateste, cu efecte negative asupra ratei somajului si a economiei generale, dar si asupra bancilor.