Analistii spun ca masura Raiffeisen Bank de a creste dobanzile la creditele in euro este doar inceputul scumpirii imprumuturilor de profil. Românii sunt indemnati sa se imprumute in lei, desi dobânzile sunt in continuare ridicate. Prezent la Realitatea TV, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca principala tinta a Bancii Centrale este sa se ajunga la o departajare a Romaniei fata de finantarile externe. Practic, tara noastra, si inclusiv cetateanul, sa nu se mai imprumute asa de mult de afara. ”Sa ne dezobisnuim cu spreranta ca vin bani de afara, sa ne obisnuim cu lei”, a subliniat Vasilescu.
Intrebat daca bancile vor reactiona la decizia BNR, adica prin reducerea dobanzilor la lei – masura pe care bancile nu au adoptat-o momentan, Adrian Vasilescu a spus ca se asteapta ca „deciziile BNR sa se vada in piata in 4-6 luni”. „Este limpede ca toate bancile vor proceda la diminuarea dobanzilor la creditele in lei, altfel se indeparteaza de piata” a tinut sa mai precizeze consilierul de la BNR. ”Bancile vor actiona dupa cum dicteaza dobanda de referinta”, a mentionat Adrian Vasilescu, evidentiind faptul ca BNR are doua prioritati: apropierea romanilor de creditele in lei si intarirea economisirii.
Chiar daca BNR ne promite ca vom avea, candva, credite mai ieftine in moneda nationala, bancherii cred altceva. Spre exemplu, Ionut Dumitru spune ca in perioada urmatoare nu ar trebui sa ne asteptam la credite in lei mai ieftine. „Atâta timp cât dobânzile la lei ramân mai mari ca la euro si inflatia va fi mai mare ca in zona euro, e greu de crezut ca se va intâmpla curând sa fie invers”, spune economistul sef de la Raiffeisen Bank.