Presedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca, a sustinut in aceasta dimineata, in cadrul unei emisiuni TV, ca exista numeroase plangeri pe tema comisioanelor necunoscute de la ATM. Mai mult, domnia sa a sustinut ca a „patit-o” personal cand a retras bani de la ATM si nu a stiut ce costuri va avea.
Toate costurile, pe display-ul ATM-ului
Dunca sustine ca este important ca toti clientii sa cunoasca aceste minime norme financiare. Noul soft va trebui sa dea clientului sansa sa se retraga din tranzactie, dupa ce toate costurile, in lei, au fost afisate pe ecran.
De ce s-a ajuns aici? O explicatie ar putea fi lipsa de transparenta a bancilor si lipsa de educatie a clientilor, in special pensionarii cu carduri de pensie.
„Foarte multi pensionari au facut plangeri la noi. Ei nu stiu ca daca retragi de 10 ori bani de la bancomat, ajungi la comision lunar consistent. De exemplu, luam o pensie minima, de 600 lei si un cost de 4 lei al comisionului. Daca retrag de 10 ori intr-o luna bani – pentru ca bunicii nostri sunt mai chibzuiti si cred ca daca tin banii acolo nu-i cheltuie si retrag doar cand au nevoie, au o pierdere lunara de 40 lei, la o pensie si asa mica, de 600 de lei. Iar pentru ei conteaza”, a incercat sa explica seful ANPC.
Bancile nu au fost informate din timp despre aceasta masura
Intrebat daca a stat de vorba cu reprezentantii bancilor, daca au exista discutii, seful ANPC a comentat: „Ieri am pus pe site propunerea care se va afla in dezbatere 30 de zile. Dupa 60 de zile de la aprobare, va intra in vigoare. Intre timp, astept pareri, idei, propuneri. Suntem deschisi, ii asteptam pe operatori la discutii” a conchis seful ANPC.
Bancherii au transmit de ieri pozitia lo, reclamand timpul relativ scurt de dezbatere publica. „Orice masura menita a satisface acest obiectiv, inclusiv aceasta initiativa recentă a ANPC, va fi sprijinita de catre CPBR cu conditia ca asemenea masuri sa fie implementate in mod constructiv si sa nu produca distorsiuni in piata. Astfel, in ceea ce priveste proiectul de Ordin al ANPC, CPBR considera ca ar fi trebuit initiat un proces consultativ mai amplu, care sa cuprinda si reprezentanti ai comunitatii bancare inca dinaintea publicarii proiectului, pentru a putea discuta diferitele aspecte de ordin tehnic si operational ce tin de asemenea initiativa si a evita astfel posibile reveniri asupra formei initiale”, se arata intr-o pozitie transmisa de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).