În anul 2001, Alpha Bank Romania lansa primul credit imobiliar, deschizând astfel piața finanțărilor pentru achiziția de locuințe prin credit bancar. Alpha Bank continuă tradiția de pionierat în banking, pregătind acum lansarea primului program de obligațiuni ipotecare din România, în baza Legii nr. 304/2015.
Adunarea Generală a Acționarilor Alpha Bank Romania a aprobat implementarea unui program-cadru de obligațiuni ipotecare, cu un plafon maxim al principalului de 1.000.000.000 euro (sau echivalentul în alte valute).
Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanțare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca urmărește să își diversifice sursele de finanţare, cât și să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea și extinderea activităţilor sale.
Potrivit Legii nr. 304/2015, aceste obligaţiuni sunt garantate cu un portofoliu de creanțe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligațiuni ipotecare să atragă modificări în privința termenilor contractuali agreați anterior cu clienții băncii sau a garanțiilor aferente contractelor de credit.
Lansarea în peisajul financiar din România a obligațiunilor ipotecare poate aduce beneficii esențiale pentru economie, printre care amintim:
• Îmbunătățirea procesului de gestionare a activelor și pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadențelor dintre împrumuturile acordate și sursele de finanțare atrase;
• Scăderea costurilor de finanțare pentru creditele ipotecare;
• Creșterea gradului de intermediere financiară, prin atragerea de economisire externă;
• Dezvoltarea pieței locale de capital.
La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa. Prin această emisiune, România va intra în rândul țărilor care au atât o legislație modernă, cât și o piață activă a obligațiunilor ipotecare.
Legea privind emisiunile de obligațiuni ipotecare, ce înlocuiește Legea 32/2006 și care permite lansarea acestora, a intrat în vigoare în România în luna martie 2016.
Băncile românești ar trebui să emită obligaţiuni ipotecare pentru a-și finanţa portofoliile de credite și a-și echilibra activele pe maturităţi mai lungi, reducând astfel mismatch-ul de maturitate, este opinia exprimată de Asociația Română a Baăncilor.
Obligaţiunile garantate cu creanţe au în general un rating de credit mai bun. Introducerea de obligaţiuni garantate cu creanţe imobiliare ar permite instituţiilor de credit să atragă resurse financiare la un cost mai scăzut decât prin alte instrumente, ceea ce ar putea conduce la diminuarea costurilor creditării ipotecare pentru consumatori. Riscul ar fi mai redus pentru investitori decât la emisiunile de bonduri fără garanţii, iar investitorii ar putea include în listă România și direcţiona fonduri pe zona obligaţiunilor ipotecare. Începând cu anul 2010, Asociaţia Română a Băncilor a efectuat demersuri astfel încât cadrul legislativ și instituţional să permită emiterea de obligaţiuni ipotecare, atragând astfel surse cu maturităţi mai lungi, potrivit ARB.