Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Națioanale a României, a anunțat că în acest moment există pe agendă două opțiuni strategice, respectiv dispersarea riscurilor și împărțirea riscurilor. În opinia sa, dacă riscurile sunt concentrate, atunci lucrurile pot să iasă rău, iar acțiunea trebuie să aibă în vedere cu prioritate urgențele.
”Publicul și întreaga societate trebuie să înțeleagă că urgența numărul unu este ca nicio bancă să nu cadă. Când sunt crize se pot întâmpla astfel de catastrofe. Pentru că dacă băncile cad, ceva mai rău nu se poate închipui. După băncile care cad se duce toată economia. După această urgență vine solidaritatea. Solidaritatea este un cuvânt de esență morală, iar în acest caz îmbracă haina pragmatismului pentru că nu se poate altfel. În relația dintre bănci și clienți trebuie să primeze pragmatismul”, a declarat Adrian Vasilescu la Digi24.
În momentul de față, departamentele care se ocupă de politică monetară și de strategie din cadrul Băncii Naționale împreună cu reprezentanții băncilor comerciale sunt implicate într-o analiză serioasă pentru a vedea care sunt posibilele consecințe. ”Se analizează practic cât ar putea să amâne fiecare bancă în parte plata creditelor: o luna, două luni sau trei luni. Mai departe, se analizează ce efecte ar putea avea dacă asemenea amânări vin din partea unei bănci de importanță strategică sau vin din partea unei bănci mici și care nu ar putea produce consecințe care să se disperseze în întreaga economie. Toate aceste lucruri trebuie știute pas cu pas, asemenea măsuri nu pot fi luate după ureche. Pentru că ar putea fi grav. Concluzii se trag în fiecare zi, iar deciziile se iau pe termen scurt în funcție de cum evoluează evenimentele”, a mai arătat Adrian Vasilescu.
Oficialul BNR a reamintit publicului larg despre experiența crizei din 2008 – 2011, când în România s-a reușit performanța ca nicio bancă să nu cadă. ”S-a întâmplat totuși ca 30% dintre debitori să nu-și mai poată plăti creditele, pentru că au intervenit scăderi de salarii și creșterea ratei șomajului. Toate aceste probleme individuale ale clienților s-au revărsat în sistemul bancar”, a subliniat fostul jurnalist.
Adrian Vasilescu a vorbit și despre faptul că actuala situație este total atipică. ”Trebui să înțelegem că dacă până acum a fost o regulă pentru toate crizele economice, respectiv ca economia trebuie să funcționeze la capacitate maximă, de data aceasta, criza actuală dispersează activitatea, nu mai poate fi concentrată. Oamenii lucrează de acasă, echipele din instituții se împart și activează prin rotație. Aceste aspecte ar putea să aibă efecte negative asupra economiei, dar nu se poate altfel”, a explicat Adrian Vasilescu.