Clienții băncilor cu credite de consum sau ipotecare vor putea solicita și în 2021 amânarea ratelor numai dacă veniturile le-au fost diminuate cu minimum 25% în ultimele 3 luni.
De asemenea, Guvernul a decis că amânarea plăţii ratelor nu poate fi făcută pentru o perioadă mai mare de 9 luni, iar debitorii care au aplicat deja pentru o amânare de 9 luni nu mai pot prelungi amânarea plăţilor.
Ministerul Finanațelor Publice a publicat proiectul Ordonanței de Urgență privind modificarea și completarea OUG nr. 37/2020, ce prevede oferirea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit şi instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori. Guvernul a decis implementarea unor noi măsuri de susținere a clienților afectati de criză, în anumite condiții, luând în cosiderare evoluția pandemiei de SARS-COV-2, care a generat o serie de restricții privind desfășurarea unor activități economice.
Potrivit OUG, de noile reglementări vor beneficia atât debitorii care au beneficiat de suspendarea obligațiilor de plată până la 15 iunie 2020 dar și cei care au beneficiat de un moratoriu non-legislativ (cei care au apelat la bancă) sau ambele cazuri – cu condiția ca perioada maximă de suspendare a obligațiilor de plată (care va cuprinde și perioada anterioară) să nu depășească 9 luni (indiferent dacă aceste 9 luni cumulate au fost în temeiul OUG sau a însemnat doar acordul cu banca).
Consumatorii pot amâna plata ratelor la bancă dacă împrumutul nu a ajuns la maturitate și nu a fost cerută scadența anticipată la 31 decembrie 2020.
Pentru a beneficia de această măsură de suspendare a ratelor, debitorii trebuie să trimită o adresă/inștiințare către bancă până la data de 15 martie 2021, astfel ca raspunsul băncii să vină până la 31 martie 2021.
Condițiile prin care poți obtine amânarea rambursării creditului
- Debitorii trebuie să poată prezenta o declarație pe propria răspundere prin care arată că veniturile sau încasările medii lunare din ultimele 3 luni le-au fost diminuate cu 25%.
- Aceștia trebuie să facă dovada că nu sunt în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului.
Clienții persoane fizice care au solicitat amânarea ratelor pentru un credit ipotecar până în data de 15 iunie 2020, dar nu au soliticat perioada maximă de 9 luni pentru suspendarea ratelor, pot reveni cu o nouă cerere de suspendare a rambursării creditului, pentru un interval care împreună cu perioada inițială să nu depășească 9 luni. Condițiile privind rambursarea creditului după aplicarea moratoriului sunt similare celor din 2020, creanțele pentru care se suspendă plata nu sunt purtătoare de dobândă, suma respectivă urmând a fi esalonată pe o perioadă de 60 de luni.
În acest an, 558.000 de debitori au apelat la amânarea ratelor la credite, mai exact 14,7% din totalul creditelor acordate de sectorul bancar.