Guvernul a aprobat în ședința de astăzi suspendarea plăţii ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni, de care pot beneficia atât persoanele fizice, cât şi firmele care întâmpină greutăţi generate de creşterea preţurilor.
În contextul actualei crize, Ministrul de Finanțe a ținut să-i liniștească pe românii cu datorii la bancă subliniind că anul viitor dobânzile vor fi mai mici. „Pot să spun că pentru anul 2023 ne așteptam la o scădere a dobânzilor”, susține Câciu.
În briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul a ținut să precizeze că decizia de amânare este avizată de BNR și ARB.
Adrian Câciu: amânarea ratei este o soluție doar pentru cei care chiar au o problemă. „este un instrument si nu singura solutie”
„Orice amânare înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă. Deci, vei plăti mai mult îndiferent de nivelul dobânzii.
După care, vorbim de dobânzi. Nivelul este încă în creștere. Repet, nu este singura măsură aplicabilă. Este o măsură doar pentru cei care chiar sunt în acea situație în care nu-și mai pot plăti ratele.
Altfel, putem vorbi și de alte soluții aflate la îndemână: o refinanțare, o schimbare de dobândă – de la variabilă la fixă – este una dintre soluții atunci când dobânda este volatilă, o trecere pe indicator- de la ROBOR la IRCC, o restructurare de credit, poate ai achitat o parte din credit si il restrucuturezi astfel incat să ai o rata scadenta mai mică ( nr. -prin creșterea perioadei de rambursare pentru a diminua rata lunară)”.
Cine poate apela la amânarea ratelor la bancă
Clienții aflați în dificultate își pot amâna rate la bancă intre o lună și maximum nouă luni. Aceștia vor trebui să prezinte o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creştere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creşterii preţurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
Facilitățile pot fi acordată doar pentru creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată.
Debitorii persoane juridice vor prezenta o declaraţie pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
Citește măsurile impuse de Guvern pentru amânarea ratei la bancă AICI