Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiştilor Asociaţiei CFA România.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.
Inflația nu scade sub 5%, ROBOR la 3 luni poate crește față de valoarea actuală
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2026) s-a situat la valoarea medie de 5,02%.
“Deși, în luna decembrie, după scăderea puternică din luna anterioară, indicatorul de încredere macroeconomică s-a corectat, acesta rămâne la un nivel extrem de scăzut în contextul incertitudinii ridicate privind evoluția economiei românești. De asemenea, este de remarcat reducerea, în continuare a anticipațiilor de creștere economică pentru anul 2025 precum și majorarea anticipatiiilor privind deficitul bugetar”. declară Adrian Codirlașu, CFA – Președinte al Asociației CFA România.
Leul continuă se se deprecieze în următoarele 12 luni
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0404 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0886 lei pentru un euro.
Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici:
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 39% dintre participanți, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 32% anticipează o majorare iar 29% o scădere. De asemenea 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 29% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipațiilor de 7,3% din PIB.
Anticipațiile de creștere economică pentru anul 2025 se situeaza la valoarea medie de 1,3%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 13 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.