Programul Prima Casă trebuie sa fie mai predictabil, să ştim că va exista timp de 4-5 ani pentru ca investitorii să poată să îşi facă planuri pe termen mai lung, declară Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management.
Programul „Prima Casă” a contribuit la relansarea pieţei rezidenţiale după criza economică din 2008 şi a făcut să crească atât numărul de uniţăţi construite, cât şi vândute, oferindu-le afacerilor din domeniul contrucţiilor si real estate şansa să supravieţuiască.
Ne dorim o piaţă imobiliară echilibrată şi sănătoasă. Cererile excesive din piaţă si condiţiile actuale de creditate nu fac din piaţa imobiliara actuală una „ideală”
Efectele economice de după darea în plată işi fac loc şi în statistici. Piața imobiliară „traieşte” primele semne negative. Si sectorul construcțiilor este afectat profund, inclusiv din prisma pierderii locurilor de muncă.
Autorizațiile de construcții rezidențiale au scăzut cu 16.7% an/an în august și cu 3.9% an/an la opt luni din 2016, conform INS. Evoluția exprimă premise de deteriorare si ingrijoare pentru construcțiile rezidențiale.
Si tosuşi… agențiile imobiliare nu văd Programul Prima Casă ca un „must” al pieței imobiliare
„Creşterea plafonului ar trebui să ajungă măcar la 75.000 de euro pentru ca să se poată construi apartamente mai bune din punct de vedere calitativ care să se încadreze în acest program. Ar trebui să se limiteze accesul la fondurile prin Prima Casă. Doar cazurile sociale ar trebui să aibă acces, restul să folosească credite imobiliare cu avans de 15%”, afirmă Comşa, potrivit Mediafax.
La începutul lunii mai, plafonul de garanţii pentru anul 2016 al programului Prima Casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice.