80.000 de angajati din cele mai mari 30 de banci din Europa au parasit sistemul bancar. In Romania, datele arata ca peste 3000 de „bancheri” au parasit sistemul. La nivel european, au disparut 3,5% din totalul angajatilor iar o revenire a numarului de locuri de munca la nivelul anterior crizei pare putin probabil, in pofida recuperarilor economice din regiune, potrivit Reuters.
Firmele de recrutare avertizeaza ca sperantele pentru o schimbare a situatiei in sectorul bancar ar putea fi nejustificate.
Cum arata sectorul bancar autohton dupa criza
In anul 2011, numarul angajatilor din sectorul bancar a scazut cu 5% fata de finalul anului 2010, si cu 12% fata de maximul atins in 2008. Rapoarte ale BCE mentioneaza concedierea in 2012 a unui numar alarmant de mare de salariati din domeniul bancar din Romania si anume peste 4.000, precum si inchiderea a 323 de unitati bancare, plasand tara noastra pe locul 2 dupa Irlanda.
Fenomenul negativ al concedierilor masive a continuat si in 2013 – aproximativ 3100 de salariati au plecat acasa.
Datele BNR arata ca intre 31 decembrie 2011 si 31 decembrie 2013, perioada considerata extrem de grea pentru mediul bancar, din institutiile de credit au plecat 7160 de persoane.
Anul trecut, doar BCR anunta ca a renuntat la 1200 de salariati, dar a recrutat altii pentru diverse activitati part-time.
Alte estimari din piata de profil arata ca de la inceputul crizei peste 12.000 salariati au fost obligati sa paraseasca sistemul bancar, concomitent reteaua bancara restrangandu-se cu peste 1.000 de unitati.
Cum arata resursa umana din banking la nivel european, dupa criza
Numarul de posturi din sectorul bancar nu va mai reveni la nivelul inregistrat in 2008, cand cele mai mari 25 de banci aveau peste 1,95 milioane de angajati, fata de 1,7 milioane in prezent, a declarat Antoine Morgaut, directorul pentru Europa si America de Sud la firma de recrutare Robert Walters.
Cele mai dramatice programe de reduceri de personal au fost anuntate anul trecut in urma unor restructurari majore, precum in cazul bancii spaniole Bankia, care a renuntat la 23% din angajati pentru a intruni conditiile unui pachet de ajutor financiar din partea zonei euro.
Banca italiana UniCredit, care a renuntat la cel mai mare numar de angajati anul trecut, 8.490, a afirmat in raportul financiar ca cea mai mare parte a reducerii personalului este datorata externalizarii unor operatiuni IT. KBC, din Belgia, a invocat de asemenea restructurarea drept motiv pentru scaderea cu 7.938 a numarului de angajati, circa 22% din total. Institutia de credit a vandut operatiuni din Rusia si Serbia, potrivit Mediafax.
Alte banci, precum BBVA, au justificat declinul numarului de posturi tot prin restructurari si vanzare de active.
Ritmul reducerii personalului a incetinit aproape la jumatate anul trecut, iar cele mai multe banci se apropie de finalul programelor de restructurare convenite pentru ajutoarele financiare primite in timpul crizei, noteaza Reuters.
Testele de stres care vor fi derulate in acest an in UE ar putea conduce la un nou val de concedieri, daca autoritatile de reglemnentare trag concluzia ca bancile au nevoie de rezerve dee capital mai consistente. Doar trei dintre marile banci au inregistrat anul trecut o crestere a numarului de angajati, Barclays, Handelsbanken si Deutsche Bank, insa avansul a fost redus, totalizand mai putin de 770 de posturi.