ANPC si reprezentantii societatii civile au obligatia de a informa profesionist cetatenii despre modul in care se aplica Legea insolventei persoanelor fizice, este de parere secretarul de stat in Ministerul Justitiei Liviu Stancu. „Scopul acestei legi nu este ca cineva, un avocat de exemplu, sa isi creeze o sursa suplimentara de venit. Depinde de perspectiva din care privesti. Intotdeauna exista persoane care fie au un interes profesional, fie un interes particular. Profesional, interesul debitorului trebuie urmarit de ANPC. Este evident ca o autoritate, care este infiintata special si are aceasta competenta in materia protectiei consumatorului, trebuie sa isi faca foarte atent treaba si chiar sa produca material informativ, pentru ca domniile lor au un aparat, dansii stiu sa gestioneze lucruri de tipul acesta, cum sa produca informatie pentru cetatean. Noi, la Ministerul Justitiei, avem obligatia sa tinem balanta dintre creditori si debitori in echilibru’, a spus, joi, Liviu Stancu, intr-o conferinta privind insolventa persoanelor fizice.
Textul Legii insolventei persoanelor fizice asigura un echilibru intre creditori si debitorii de buna credinta, fara a fi un act normativ populist
„A fost o teama uriasa cand a debutat actul normativ ca acest document se va transforma intr-o formula populista in care un grup social imens isi va vedea instantaneu rezolvate problemele cu creditorii. Textul legii satisface toate solicitarile, atât ale celor care sunt in situatii dificile, dar si ale creditorilor care, absolut normal, doresc recuperarea creantelor pe care le au. Impactul social al Legii insolventei persoanelor fizice poate fi mai mare decât cel al persoanelor juridice, nu neaparat ca o consistenta materiala, dar ma refer la ceea ce inseamna societatea româneasca de ordin curent, al nevoilor familiale”, a mai spus Stancu.
Legea insolventei persoanelor fizice a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 26 iunie si va intra in vigoare la sase luni de la publicare, respectiv pe 26 decembrie 2015.
„In acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca un rol foarte important il are propria educatie. Nu poti accesa datorii — si nu vorbesc strict de datorii bancare, fara sa cunosti termenii unui astfel de contract. Textul legii nu se refera numai la aspectele legate de banci. Textul se refera la datorii in valoare de 15 salarii minime pe economie, iar asta inseamna si o datorie privata la un prieten. In momentul in care apelezi la un imprumut, ai o minima obligatie sa intelegi cum functioneaza. Cred ca pe langa propria atentie, in sensul lecturarii textului de lege, nu este fabulos de tehnic, este un text care poate fi inteles de oameni obisnuiti. Dar acestia ar trebui sprijiniti de ANPC si de societatea civila care, pana acum ceva timp, spunea ca nu are subiecte de discutat in afara de anticoruptie. Societatea civila are, iata, un material in fata si poate sa creeze pe baza acestuia aplicatii ale informatiei’, a subliniat oficialul de la Ministerul Justitiei.
Legea se adreseaza persoanelor fizice de buna-credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilitati, intarzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achizitia unui serviciu sau produs personal, si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.