Așteptarea a luat sfârșit: Apple Pay a venit în Romînia. Visa și MasterCard, împreună cu partenerii financiar-bancari – Banca Transilvania, ING Bank, Orange Money, Revolut, UniCredit Bank, Edenred, și Monese – au lansat pentru consumatorii romani serviciul Apple Pay, care va ajuta la simplificarea și securizarea plăților mobile.
Apple Watch, iPad și Mac, permițând clienților acestor instituții să își facă rapid și confortabil cumpărăturile în magazine, din aplicații și de pe internet, datorită tehnologiilor contactless și de tokenizare ale Visa.
Apple Pay funcționează pe aceleași terminale contactless pe care consumatorii le folosesc deja atunci când plătesc contactless cu cardurile de debit sau de credit. Mai mult de 90% dintre terminalele de plată (POS) din România acceptă în prezent plăți contactless. Până în 2020, toate terminalele de plată POS vor accepta plăți contactless.
“Indiferent de suportul pe care consumatorul alege să îl folosească, Visa face o prioritate din a le oferi consumatorilor cel mai simplu și mai sigur mod de a plăti. Introducerea Apple Pay în România, susținută de tehnologia de tokenizare Visa, va transforma modul în care consumatorii români plătesc”, precizează Cătălin Crețu, director general pentru România, Croația, Slovenia și Malta în cadrul Visa.
“Cu ajutorul Apple Pay și securitatea oferită de Visa Token Service, consumatorii pot plăti cu iPhone și cu ceasul Apple în același fel în care plătesc cu cardul lor contactless de credit sau de debit, bucurându-se de mai mult confort și securitate.”
Securitatea și confidențialitatea sunt esențiale pentru Apple Pay. Când folosești un card de debit sau de credit cu Apple Pay, datele cardului nu sunt stocate în dispozitivul sau pe serverele Apple. În schimb, un număr unic de cont pentru dispozitivul respectiv va fi alocat prin serviciul Visa Token Service și fiecare tranzacție este autorizată printr-un cod de securitate dinamic unic. Tehnologia de tokenizare Visa asigură că plățile online și cu telefonul mobil sunt simple și sigure, prin înlocuirea datelor de cont cu un identificator digital unic sau “token” folosit special pentru fiecare dispozitiv în parte. Astfel, informațiile de cont și de card nu sunt niciodată dezvăluite, ceea ce oferă un nivel suplimentar de securitate plăților digitale.
În cazul în care dispozitivul iPhone este furat, numărul de cont digital (token-ul) alocat poate fi imediat dezactivat de instituția financiară. Cardul Visa înregistrat nu trebuie blocat sau înlocuit. Consumatorii care își folosesc cardurile Visa în aplicația Apple Pay vor beneficia de aceleași avantaje ca în cazul utilizării cardului de debit sau de credit, inclusiv de protecție împotriva fraudelor pentru plăți neautorizate și acceptare extinsă la nivel internațional.
Apple Pay este ușor de configurat și utilizatorii se vor bucura în continuare de toate ofertele și beneficiile oferite de cardurile de debit și credit.
Cu iPhone și ceasul Apple, clienții pot plăti prin Apple Pay în magazine, restaurante, taxiuri, în general la orice comerciant care are un terminal contactless. Pentru cumpărăturile efectuate cu Apple Pay din aplicații sau de pe internet, prin browser-ul web Safari, nu este necesar să se completeze manual formulare lungi cu datele de cont sau să se tasteze în mod repetat informațiile de livrare și de facturare. Fiecare achiziție prin Apple Pay este autentificată cu o simplă privire sau atingere, cu Face ID sau Touch ID, sau cu o parolă a dispozitivului.
În curând și clienții BCR, OTP Bank, Raiffeisen Bank și Sodexo vor putea beneficia de serviciul Apple Pay
Începând de astăzi, datorită Mastercard și partenerilor săi – Banca Transilvania, Edenred, Monese, Revolut și UniCredit Bank – consumatorii români vor putea beneficia de posibilitatea de a plăti prin serviciul Apple Pay, care va ajuta la simplificarea și securizarea plăților mobile.
De asemenea, în curând și clienții Băncii Comerciale Române, OTP Bank, Raiffeisen Bank și Sodexo vor putea beneficia de acest serviciu. Astfel, prin intermediul Apple Pay, consumatorii vor putea efectua achiziții rapide și convenabile atât în magazine fizice, cât și prin aplicații sau online.
Apple Pay va fi disponibil pentru deținătorii de card Mastercard din România, Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Portugalia, Slovacia și Slovenia.
În vederea protecției datelor de pe card, serviciul Mastercard Digital Enablement (MDES) folosește cele mai avansate tehnologii de plată – EMV, tokenizare și criptografie. Aspectele privind confidențialitatea și siguranța datelor cu caracter personal stau la baza misiunii Apple Pay, astfel că, la folosirea cardului de credit sau de debit Mastercard prin Apple Pay, informațiile nu sunt salvate pe dispozitiv sau pe serverul Apple. În schimb, este alocat un număr unic de cont ce este criptat și salvat în setările de securitate ale dispozitivului, fiecare tranzacție fiind apoi autorizată cu un cod de securitate dinamic.
“Sunt extrem de încântat că astăzi, împreună cu Apple și partenerii noștri din sectorul financiar – bancar, putem oferi deținătorilor de carduri Mastercard plăți prin Apple Pay. Europa conduce în ceea ce privește evoluția serviciilor contactless, având în vedere că mai mult de una din două tranzacții este contactless. Această modalitate de plată oferă rapiditate și flexibilitate, și demonstrează, în același timp, entuziasmul consumatorilor europeni față de noile tehnologii, precum Apple Pay, dar și al românilor, dat fiind că 2 din 3 tranzacții realizate sunt contactless. La fel de importantă este siguranța deplină a tranzacțiilor, asigurată în totalitate prin intermediul tehnologiei de tokenizare Mastercard, ce oferă posibilitatea de a conecta în siguranță un dispozitiv mobil la cardul Mastercard”, spune Cosmin Vladimirescu, Country Manager, Mastercard România.
Apple Pay este ușor de instalat, iar prin utilizarea sa consumatorii vor avea, in continuare, aceleasi avantaje oferite pe cardurile de debit sau credit Mastercard.
Cu iPhone și Apple Watch, consumatorii pot plăti cu Apple Pay în magazine, la restaurante, pentru servicii de taxi, la automate de plată și în multe alte locații. Pentru cumpărăturile online cu Apple Pay, prin aplicații pe mobil sau pe site-uri, nu este necesară completarea formularelor de cont sau introducerea în mod repetat a informațiilor de tranzacții și facturare. Orice achiziție cu Apple Pay este validată prin funcția Touch ID, Face ID sau cu parola dispozitivului.