Reglementarea insolventei persoanei fizice trebuie facuta cu un studiu de impact, fara presiune de timp, pentru mentinerea disciplinei de plata si „evitarea hazardului” in randul debitorilor, a spus miercuri, la Comisia juridica a Camerei, reprezentantii ARB si Bancii Nationale, potrivit Mediafax.
Legea insolventei persoanelor fizice trebuie sa instituie un echilibru intre debitori si creditori, „pentru mentinerea disciplinei de plata si pentru evitarea hazardului in randul debitorilor”, a afirmat Florin Danescu, presedintele executiv al ARB.
„ARB propune initiatorilor analiza modificarilor si completarilor aduse de comunitatea bancara initiativelor legislativelor privind insolventei persoanelor fizice, pentru mentinerea disciplinei de plata si pentru evitarea hazardului in rândul debitorilor. Comunitatea bancara intelege foarte ferm ca practica din UE si efectele crizei economice mondiale, urmate si de evolutia cursului de schimb conduc la spre implementarea unei legi a insolventei persoanei fizice si in România. ARB sustine ca forma legii insolventei persoanei fizice sa instituie un echilibru intre debitori si creditori si aplicarea legii sa fie atent supravegheata si eventualele excese sa fie sanctionate”, a spus Danescu.
El a avertizat ca impactul unei reglementari privind insolventa persoanei fizice, fara a tine cont de opinia comunitatii bancare, va afecta indicatorii de prudenta bancara.
„Impactul unei reglementari fara a tine cont si de pozitia comunitatii bancare consta in afectarea indicatorilor de prudenta bancara si reducerea creditarii persoanelor fizice. Reglementarea insolventei persoanelor fizice trebuie insotita de un studiu de impact riguros, care sa arate impactul global pe care il produce, avand in vedere ca se adreseaza tuturor categoriilor de creditori ai persoanelor fizice. O eventuala modificare legislativa trebuie sa aiba la baza o cercetare riguroasa si aportul tuturor institutiilor implicate, sa nu fie influentata de presiune de timp”, a adaugat Danescu.