Publicatia online www.BankingNews.ro va prezinta cele mai importante declaratii sustinute de trimisul BNR, Nicolae Cinteza, in Parlament. Oficialul Bancii Centrale si-a inceput alocutiunea subliniind: „Va spun de la inceput ca nu sunt avocatul bancilor, nu am fost niciodata, dar dumneavostra trebuie sa aveti informatiile care pot avea consecinte nu numai asupra bancilor ci asupra tuturor.”
„Ascultand declaratiile anterioare, observ ca se vand in continuare iluzii”, a afirmat Cinteza.
Domnia sa a explicat de ce BNR nu a interzis creditele in valuta, asa cum se stipuleaza in piata. „As incepe cu problema vinovatiei BNR. De ce n-a interzis aceste credite? In 2007, Romania s-a angajat sa liberarizeze conturile de capital, deci puteam sa interzicem creditele in valuta?”.
„BNR nu putea interzice un produs ce la momentul respectiv nu reprezenta nici un risc si era un abuz penal.”
Despre problema sustinuta de mai multe voci cum ca „clientii au fost obligati sa acceseze credite in franci elvetieni” in detrimentul altor tipuri de finantari, Nicolae Cinteza a precizat ca alegerea a apartinut in totalitate clientului, daca nu se califica la lei si euro, ”clientul a continuat sa isi doreasca un credit”.
Iluzii vandute clientilor au prezentat insusi reprezentantii clientilor, ieri fosti bancheri, apoi jurnalisti, astazi aparatori ai clientilor
Nicoale Cinteza a sustinut ca unii reprezentanti ai clientilor au sustinut prin presa pe care o controleaza, ca acestia „trebuie sa astepte ca perioada de avant a monedei elvetiene sa ia sfarsit”.
„Ieri am purtat discutii cu bancile si am aflat o situatie: din 14.500 de clienti pe care ii are o banca, doar 400 au acceptat conversia pentru ca au iluzia ca vor castiga in instanta.”.
Volksbank este un caz special: in momentul in care Banca Transilvania va prelua Volksbank, noua entitate va trece la convertirea creditelor, cu un anumit discount, insa acest lucri este alegerea bancii. Este de asteptat ca aceasta masura sa puna presiune si pe celelalte banci
„Trebuie sa intelegem ca o conversie la alt curs decat acela al zilei in care se produse tranzactia produce pierderi si este neconstitutionala”, a sustinut in continuare oficialul Bancii Nationale a Romaniei.
”Adoptarea acestei masuri ar produce pierderi si ar afecta capitalul bancii, iar legea garanteaza dreptul de proprietate. Sunt multe banci care ofereau prin contract conversia, insa toti asteptau sa se faca la un curs istoric”, a mai declarat Nicolae Cinteza.
Decizia ar insemna risc sistemic
„Da, exista banci care pot da faliment, deci exista un risc sistemic, solvabiliatea unor banci scade mult sub 6%, deci vom avea administrare speciala a acestor banci. Si nici o banca nu a mai fost salavata cand a ajuns aici”, a avertizat directorul Directiei de Supravegherea.
„Problema exista si ea trebuie rezolvata dar ea nu poate fi rezolvata printr- un act normativ care prevede un alt curs decat cel din data la care are loc conversia.”, a evidentiat domnia sa.