BNR a anuntat ieri un curs de 4,4399 lei/euro, atingand astfel cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani, intr-o piata unde cotatiile au urcat peste 4,44 lei/euro inca din a doua parte a sedintei de miercuri. Rata de referinta de joi este cu 0,95 bani, respectiv cu 0,21% peste cea afisata miercuri, de 4,4304 lei/euro. O paritate mai ridicata decat cea de joi a fost anuntata de BNR in data de 17 iulie, cand euro a fost cotat la 4,4467 lei.
Leul s-a depreciat joi si in raport cu francul elvetian, cursul de referinta avansand cu 1,58 bani, respectiv cu 0,44%, la 3,6107 lei/franc, de la 3,5949 lei/franc in ziua de miercuri. Astfel, rata de schimb leu/franc elvetian a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci saptamani, o paritate mai mare fiind afisata pe 3 iulie, cand francul a fost cotat la 3,618 lei.
Pe de alta parte, leul s-a intarit in raport cu dolarul american, cu 0,33%, cursul de referinta coborand cu 1,11 bani, de la 3,3365 lei/dolar la 3,3254 lei/dolar.
Leul, la cel mai prost curs din ultima luna
Cu toate acestea, Adrian Vasilescu a declarat ca nu asistam la o depreciere puternica, ci doar la o simpla depreciere si a amintit ca piata este cu suisuri si coborasuri, iar cursul merge in zig-zag. „Ar fi o nenorocire sa mearga in linie dreapta”, a mentionat consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.
Adrian Vasilescu a precizat ca aceste evolutii nu au legatura cu mersul economiei, ci cu raportul dintre cerere si oferta. „Poate sa fie o cerere mai mare de valuta, e vacanta, sunt multe plecari in strainatate, oamenii au nevoie de valuta, companiile au si ele probleme si cauta valuta”, a explicat consilierul.
„Valuta o aduc nu doar exportatorii nostri care vand marfuri afara, valuta o aduc si diferite fonduri de investitii care se vantura zi de zi sau ora de ora pe piata noastra, bancile straine de asemenea. intr-o zi vine valuta mai putina, in alta zi e valuta mai multa”, a subliniat consilierul. „Noi nu fabricam valuta, nu suntem o tara care scoate valuta pe piata, noi suntem o piata deschisa si valuta vine pe aceste porti deschise, dar intr-o zi e mai multa, intr-o zi mai putina, ca in orice piata”, a adaugat Adrian Vasilescu.
Cursul, a aratat consilierul, se stabileste „acolo unde se impaca cererea cu oferta”.