Judecarea tuturor dosarelor din materia protectiei consumatorilor de catre inalta Curte de Casatie si Justitie (iCCJ) ar reprezenta o anomalie si o supraincarcare a rolului iCCJ. In plus, ar fi deturnat scopul si chiar esenta noului Cod de procedura civila, care si-a fixat drept tinta fluidizarea procedurilor judiciare si eliberarea rolului iCCJ, care a fost si din nefericire este in continuare extrem de incarcat, a declarat pentru „Puterea” avocatul Gheorghe Piperea. Potrivit acestuia, adoptarea unei astfel de modificari legislative ar avea drept rezultat, cel mai probabil, incarcarea rolului iCCJ cu peste 50.000 de procese.
„Din ce am vazut pe internet pana acum, rezulta ca Guvernul, in draftul de scrisoare de intentie catre FMI si CE, vizeaza acele procese de tip class action care ar fi putut fi declansate de ANPC sau de o asociatie de protectie a consumatorilor care are cel putin 3.000 de membri, daca cele doua texte din noua forma a Legii clauzelor abuzive – art. 12-13 – nu ar fi fost amanate succesiv, pana in octombrie 2013. Nu sunt vizate procesele in care reclamantii-consumatori pot da in judecata direct bancile, in procese individuale sau colective (direct, adica fara intermedierea ANCP sau a unor asociatii de protectia consumatorilor). Cel mai probabil, Guvernul intentioneaza ca aceste procese (si nu cele directe, ale reclamantilor – consumatori) ce vor putea fi demarate in temeiul art. 12-13 din Legea nr. 193/2000 (daca nu se mai amana inca o data intrarea lor in vigoare…) sa fie judecate in prima instanta in fata Curtii de Apel Bucuresti si in ultima instanta in fata iCCJ, iar efectele acestor solutii sa nu fie retroactive, ci numai pentru viitor”, a afirmat Piperea.
Procesele, improbabile
In opinia avocatului, astfel de procese sunt improbabile, deoarece este necesar ca ele sa fie demarate de ANPC sau de catre o Asociatie de protectia consumatorilor. „ANPC nu va avea niciodata un astfel de «curaj», iar momentan nu exista asociatii de protectia consumatorilor care sa fie indeajuns de puternice pentru a avea calitate procesual-activa. Aceasta modificare legislativa nu va afecta in nici un mod dreptul consumatorilor de a se adresa instantelor de judecata in mod individual sau prin constituirea unor aliante procesuale şi a cere atat incetarea clauzelor abuzive, cat şi restituirea platilor nedatorate (repararea prejudiciului, adica efecte retroactive)”, a subliniat Gheorghe Piperea.
Avocatul avertizeaza ca, in caz contrar, Romania va incalca doua directive ale UE, respectiv Directiva 13/93 privind cauzele abuzive (implementata prin Legea 193/2000) şi Directiva 22/2009 privind actiunile colective in incetare (care ar fi trebuit implementata prin art. 12-13 din Legea 193/2000). „Precum vedeti, aceste texte sunt amanate la calendele greceşti; de aici concluzia mea ca Romania este deja in default, riscand infringementul”, a subliniat Piperea in ziarul Puterea.
Citeste integral aici