Cea mai recenta institutie de credit de pe piata autohtona si-a trasat deja obiectivele si a identificat nisa pe care va activa. Banca Romana de Credite si Investitii, caci despre ea este vorba, a inceput sa functioneze si nu prea. Nu poti sa identifici despre ce banca este vorba? Nu-i nimic, nimeni nu poate. Lipsesc culorile de identificare, logo si sloganul, nu a avut loc o lansare oficiala.
Insa, conducatorii ne-au anuntat, deja, ca banca va fi una de nisa, dar solida! Mai mult, aflam ca primul client poate sa vina la banca (care?), chiar de azi. Insa, daca vrea un credit, mai are de asteptat 2-3 luni….
Inedita este „cutuma” pe care banca BRCI vrea sa o „instaureze” in Romania (speram ca pana la lansarea oficiala sa nu se „stinga”). BRCI va incerca sa introduca, in premiera, un extras de cont gratuit, la final de an, cu toate costurile pe care le-a suportat clientul in ultimele 12 luni.
Primele declaratii oficiale despre BRCI
Actionarul majoritar al Bancii Romane de Credite si Investitii (BRCI), Dorinel Umbrarescu, a declarat luni ca nu asteapta profit in urmatorii ani, preferand ca managementul sa creeze o banca solida, iar in urmatoarele doua luni va majora capitalul institutiei pana la 100 de milioane de euro, potrivit Mediafax.
„Doresc o crestere lenta si sanatoasa, nu doresc ca aceasta banca sa faca un profit imediat si nesanatos. In urmatoarele doua luni voi majora capitalul social pana la 100 de milioane euro, imediat cum toate procedurile si normele au fost aprobate, inclusiv de BNR. (…) Am virat banii in depozite si voi face majorarea de capital cand vor fi gata toate procedurile”, a spus Umbrarescu cu ocazia lansarii bancii.ncepand de luni, ATE Bank, preluata de la Piraues Bank Grecia pentru 10 milioane de euro, si-a schimbat numele in Banca Romana de Credite si Investitii, cu un capital social initial de 37 de milioane lei si un imprumut subordonat de 5 milioane euro. In prima faza banca va procesa doar produse de economisire si plati, urmand ca pana in luna aprilie sa lanseze si activitatea de creditare.
„Imi doresc o banca care sa vina in sprijinul investitorilor, in special autohtoni. Daca si multinationalele vor dori, sunt bineveniti. Imi doresc o banca in care depunatorii sa aiba siguranta 100% ca nu vor pierde banii (…) Doresc ca aceia care investesc sa fie respectati si in primul rand sa fie serviti foarte rapid, sa primeasca un raspuns, da sau nu, intr-o saptamana maxim 10 zile si nu in trei luni. As vrea sa avem o banca suficient de buna sa usureze munca firmelor private”, a mai spus Umbrarescu, citat de Mediafax.
La randul sau, directorul general al bancii, Marinel Burduja, a declarat ca BRCI nu va fi o banca universala, ci de nisa, cu 75-80% din activitatea de creditare dedicata persoanelor juridice, inclusiv liber profesionisti, iar 20-25% o zona de retail atent selectionata, cu accent pe private banking.
„Vrem sa aducem in piata o noua atitudine fata de client. Ca sa te diferentiezi de competitie trebuie sa aduci ceva deosebit. Aducem o banca negrevata de un trecut impovarat de credite neperformante. Singurele credite mostenite sunt cele ale personalului neangajat pe care l-am pastrat”, a punctat Burduja.
BRCI va incerca sa introduca, in premiera, un extras de cont gratuit, la final de an, cu toate costurile pe care le-a suportat clientul in ultimele 12 luni.
„Vrem sa cream o cutuma in piata romaneasca. La finele fiecarui an o sa dam un raport recapitulativ privind sumele si tranzactiile pe care fiecare client le-a facut cu banca. Sa stie fiecare client cat l-a costat relatia cu banca si de ce servicii a beneficiat”, a explicat Burduja.
Directorul general al bancii a explicat ca in acext moment se lucreaza la ultimele detalii privind produsele de creditare si procedurile aferente, iar in urmatoarele doua luni toate produsele vor fi pe piata.
„Nicio banca nu finanteaza in momentul asta start-up-uri (…) Credem ca putem sa investim si incredere si bani in astfel de start-upuri de succes (…) Primul client poate sa vina la banca incepand de azi. Daca doreste credite, mai are putin de asteptat, pentru ca suntem in plin proces de finalizare a procedurilor discutam probabil de 2-3 luni (…) Sunt produse pe care le putem pune in piata imediat. Plati interne si externe, deschidere de acreditive, scrisori de garantie sunt disponibile azi”, a adaugat Burduja.
Burduja a mai aratat ca banca si-a inceput activitatea intr-o perioada benefica pentru sistem, cand BNR a inceput o relazare mai agresiva a conditiilor de politica monetara.
„Mi se par o mare oportunitate ca BNR a inceput sa reduca RMO. Tranzactia a fost un proces mai lung decat ne-am asteptat dar poate ca am inceput in cel mai bun moment. Inainte de reducerea RMO probabil ca erau mai favorizate bancile mari”, a explicat Burduja intrebat cum vede decizia BNR de a incepe reducerea rezervelor minime obligatorii la lei si valuta.
Gabriela DINU