O eleva de 13 ani din Sibiu, care a participat la un program de educatie financiara sustinut de Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Educatiei Nationale exprima cel mai bine perceptia majoritara a publicului larg fata de banci si bancheri. ”Credeam ca oamenii care se ocupa cu banii sunt niste oameni reci, rigizi. Am ramas placut impresionata de caldura cu care am fost primiti, de deschiderea domnilor care ne-au prezentat informatiile legate de miscarea banilor”, spune eleva.
In perioada 10 – 17 martie 2014, Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Educatiei Nationale au derulat la nivel national, la invitatia organizatorilor Child & Youth Finance International, „Saptamana Mondiala a Banilor” (Global Money Week). Suita de manifestari, al caror format se deruleaza incepand cu anul 2012 in peste 80 de tari, se inscrie in activitatile prevazute de Protocolul de colaborare semnat anul trecut, intre BNR si MEN, se arata intr-un comunicat de presa al Bancii Nationale a Romaniei.
Peste 6100 de elevi din scoli si licee, din 19 judete si Municipiul Bucuresti, au vizitat unitatile teritoriale ale BNR, beneficiind de prezentari despre istoria banilor, elementele de siguranta si viata bancnotelor, istoria BNR si a monedei nationale. Pe parcursul vizitei, elevii si cadrele didactice insotitoare au vizionat filme si au putut afla despre activitatile specifice unei banci centrale in cadrul dialogului cu reprezentanti ai BNR si Monetariei Statului.
Evenimentul principal al saptamanii a fost conferinta internationala „Educatia Financiara: investitie in viitorul societatii!”, organizata in parteneriat cu Child and Youth Finance International, Junior Achievement Romania, precum si cu sprijinul Visa Europe. Lucrarile au fost deschise de domnul Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR si de Ministrul Educatiei, domnul Remus Pricopie. A fost evidentiata importanta educatiei financiare si necesitatea integrarii activitatilor si proiectelor atat la nivel national, cat si in plan european. Aceasta conferinta marcheaza totodata inceperea demersurilor pentru elaborarea unui white paper dedicat educatiei financiare in vederea cresterii gradului de cultura financiara, la nivel national.
Redam in continuare cateva impresii ale participantilor la „Saptamana Mondiala a Banilor”:
* „Modul in care au stiut sa explice notiunile despre bani, elemente de siguranta, starnirea interesului, a curiozitatii, filmuletele alese, zambetul si tonul potrivite, amabilitatea… m-au facut sa vad dincolo de faptul ca ma aflam intr-o Banca. O scoala care ne marcheaza tuturor viata: banii! Acum, elevii care au participat, merg zilnic la scoala, dar invatatura are alta culoare, alt inteles, alta perspectiva.” – profesor dintr-o scoala gimnaziala din Bacau.
* ”Credeam ca oamenii care se ocupa cu banii sunt niste oameni reci, rigizi. Am ramas placut impresionata de caldura cu care am fost primiti, de deschiderea domnilor care ne-au prezentat informatiile legate de miscarea banilor. Am pus intrebari si ni s-a raspuns pe intelesul nostru. M-am simtit importanta si am aflat lucruri interesante.” – eleva, 13 ani, Sibiu.
* „…mi-a placut ca am fost lamurit. Aceste activitati, desfasurate in afara peretilor clasei, sunt file din portofoliul meu, din ceea ce invat la scoala, ceea ce ma pregateste sa devin mare (adult)” – elev dintr-o scoala gimnaziala din judetul Brasov.
Mai multe informatii despre proiectele educationale derulate de catre Banca Nationala a Romaniei, impreuna cu mediul preuniversitar si academic, se regasesc pe site-ul www.bnr.ro.