„Electorata” este inca in lucru si este vazuta ca o „salvare”, insa Guvernul recunoaste ca nu a purtat discutii cu principalii parteneri, cei ce pot face ca aceasta „minune” sa se intample, respectiv bancherii.
Mai mult, autoritatile intrebate (Ministrul de la Finante – Ioana Petrescu) daca bancile s-au pronuntat ori sunt reticiente, raspunsul nu a venit, clar si concis, ci a fost ocolit.
Tot mai multi analisti financiari sunt de parere ca proiectul va fi abandonat. Bancile nu par interesate de un astfel de proiect, mai ales ca nu exista obligativitate. Numai Guvernul considera ca proiectul este o sansa, o „salvare”.
Iata o parte din interviul acordat HotNews de noul Ministru al Finantelor, Ioana Petrescu, si „raspunsurile” mult asteptate despre proiectul „Electorata”:
HotNews: O alta masura anuntata de Guvern este electorata. Se mai aplica? Daca da, de cand?
Ioana Petrescu: Lucram acum la o definitivare a formei. Am lucrat cu cei din MFP, cu fostii si actualii consilieri. Dar vreau sa fiu sigura ca avem in vedere toate efectele care pot aparea. Pe de o parte in acest an si la anul, dar si in 2016. Practic, vreau sa vedem ca efectele pozitive sunt mai multe sau de mai mare consistenta decat cele negative. Vreau de asemenea sa fiu sigura ca se poate implementa.
HotNews: Exista reticenta din partea bancilor?
Ioana Petrescu: In momentul in care voi definitiva acest studiu si ne vom hotari pe o anumita forma care sa ia in considerare toate efectele si daca se poate aplica in 2016 in mod usor, simplu… Practic, vreau ca cei care au venituri mici si sunt indatorati foarte mult, sa aiba aceste facilitati si sa ajunga banii la ei. Acestea sunt criteriile generale, dupa care urmeaza sa venim cu o formula care sa se poata implementa.
HotNews: Care e cea mai apropiata data la care ar putea intra in vigoare aceasta masura? 1 aprilie e clar ca nu poate fi…
Ioana Petrescu: Nu. Cat de repede posibil, pentru ca aceste persoane sunt indatorate si cu cat mai mult amanam, iar ele au venituri scazute, imprumuturile lor pot deveni neperformante si nu ne dorim acest lucru. Dar vrem sa fim siguri de ceea ce facem, asa ca mai bine sa masuram de trei ori si sa taiem o data. Dupa ce avem acea formula de care discutam inainte, ne vom intalni si cu reprezentantii bancilor pentru a vedea ce probleme vad ei si sugestii constructive au.
HotNews: Reprezentanti ai sistemului bancar reprosau ca nu au fost consultati….
Ioana Petrescu: Vor fi consultati, va asigur ca vor fi consultati.