Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni un numar de 17 banci cu suma de 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operatiuni, de 30,19 miliarde lei. Dealerii spun ca cererea ridicata a fost generata de deficitul de lei din piata, in urma vanzarilor indirecte realizate de banca centrala, dar si de faptul ca BNR a eliminat restrictia privind numarul de emisiuni de titluri acceptat in cadrul unei operatiuni de piata monetara. Anterior, o banca putea aduce in garantie la o licitatie repo titluri de stat cel mult cinci emisiuni diferite.
Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci când BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.
Banca centrala a plafonat luni, pentru a saptea saptamana consecutiv, suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, la 6 miliarde lei. Saptamâna trecuta, un numar de 14 banci au imprumuta cele 6 miliarde lei puse la dispozitie de BNR, iar cererea bancilor a fost de 24,3 miliarde lei.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamâna.
BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.
Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamânale au coborât de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei si, ulterior, la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii. Banca centrala a readus saptamâna trecuta plafonul la 6 miliarde lei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decât modificarea dobânzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.
Un efect negativ al acestor plafonari este, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante.