Situatia tensionata consemnata in sistemul bancar din Cipru nu a ramas fara urmari in tara noastra, unde romanii au spart, in primul trimestru al acestui an, depozite in valoare de 11,3 miliarde lei. Potrivit datelor publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, modificarea trimestriala de 11,3 miliarde lei a depozitelor la institutiile de credit din Romania a fost determinata in cea mai mare parte de scaderea cu 10 miliarde lei a valorii depozitelor in lei detinute de companii.
”Declinul depozitelor in lei ale persoanelor juridice a fost mult mai pronuntat pentru depozitele de peste 100.000 de euro, scaderea fiind mai lenta pe segmentul depozitelor de valori inferioare acestui nivel”, precizeaza reprezentantii FGDB. Practic, de teama sa nu piarda sumele mari detinute la banci sub forma de depozite, observand criza majora creata in Cipru de decizia Comisiei Europene, antreprenorii au ales sa renunte la aceasta forma de economisire.
Spre deosebite de trimestrul anterior, cand diminuarea valorii depozitelor in valuta a fost mai accentuata decat cea a depozitelor in moneda nationala, in primul trimestru din 2013, circa 80% din suma absoluta cu care a scazut valoarea depozitelor la institutiile de credit locale a fost in lei. Acest fapt a condus la diminuarea ponderii depozitelor in lei in valoarea totala a depozitelor din sistemul bancar, aceasta atingand 51,1%, in scadere cu un punct procentual fata de trimestrul trecut, in favoarea depozitelor in valuta.
La 31 martie 2013, depozitele in moneda nationala insumau 155,2 miliarde lei, cu 5,5% sub nivelul de la 31 decembrie 2012, in termeni nominali, ca urmare a retragerilor ce au avut loc pe segmentul depozitelor persoanelor juridice atat la institutiile de credit participante la FGDB, cat si la sucursalele bancilor straine din Romania. In termeni reali, scaderea trimestriala a fost de 7,1%.
Si valoarea depozitelor in valuta a scazut in trimestrul I 2013 atat la institutiile de credit participante la FGDB, cat si la sucursale. La 31 martie 2013, depozitele in valuta totalizau 148,4 echivalent miliarde lei, in scadere cu 1,5% fata de trimestrul anterior, in termeni nominali (- 3,2% in termeni reali).
La nivel anual, depozitele in moneda nationala s-au diminuat cu 7,4%, iar cele in valuta au inregistrat o crestere de 3,9%, in termeni nominali. In termeni reali, valoarea depozitelor in lei s-a diminuat cu 12%, in timp ce depozitele in valuta au scazut cu doar 1,3%.
Evolutia depozitelor la sucursalele din Romania ale bancilor straine a fost similara celei de la institutiile de credit participante la FGDB, valoarea acestora micsorandu-se in primul trimestru al acestui an cu 1,1 miliarde lei, in principal din cauza reducerii inregistrate de depozitele in lei ale companiilor de valori de peste 100.000 de euro.