Romanii au continuat sa economiseasca chiar daca bancile nu rasplatesc acest comportament decat cand vine vorba de perioade lungi. Mai multe banci au renuntat la plata unei dobanzi atunci cand vine vorba de perioade scurte de 1 sau 3 luni, iar perioada care este acum luata cel mai des in calcul pare a fi cea de 365 de zile, adica 12 luni.
Bancile vor sa impuna un nou trend in piata, insa romanii abia daca au observant ca depozitele se pot prelungi pe perioade mari, de pana la 4-5 ani. Banca Transilvania si ProCredit Bank sunt banci ce promoveaza aceste tipuri de produse.
Toate bancile au scazut dobanzile la depozite, fapt pentru care cele mai atractive au ramas depozitele in lei constituite pe perioade lungi.
Daca ai urmarit analizele periodice ale publicatiei online www.BankingNews.ro ai putut observa deja aceasta tendinta. Si nu este necesara decat o privire asupra dobanzii oferita de prima clasata. Spre exemplu, daca in luna decembrie 2014, TBI Bank – cea mai buna dobanda din piata – detinea o dobanda de 4,20% (depozitul Simplu), in martie banca oferea o doar o dobanda de 3,60%, iar astazi depozitul detine o dobanda de doar 3,25%. Iar aceasta este cea mai mare dobanda oferita de bancile prezente in Romania.
Citeste analiza www.BankingNews.ro pentru luna martie aici.
In prezent, doar bancile de talie mica mai ofera dobanzi atractive si asta datorita incercarii de a-si majora baza de clienti. Cele mai bune dobanzi la depozitele pe termen “lung” le gasim la banci precum: TBI Bank (3,25%), Marfin Bank (3,0%), Piraeus Bank si Banca Feroviara (2,90%). Dintre institutiile mari, doar Banca Transilvania (2,85%) te rasplateste cu o dobanda care poate concura cele mai bune oferte.
De cand a intrat in piata romanesca, acum 2 ani, TBI Bank ofera clientilor cele mai avantajoase dobanzi din piata, pe toate palierele de timp: 1,3,6 sau 12 luni. Pentu un depozit pe 12 luni, TBI Bank ofera produsele denumite “Depozitul Promo” sau “Simplu” care ofera cele mai mari dobanzi din piata – 3,25%. Banca mai detine un produs pe 12 luni, denumit Depozitul „All Inclusive”, unde ofera o dobanda de 3,05%. In acest caz, dobanda este mai mica pentru ca banca plateste impozitul pe dobanda in locul clientului.
Si Marfin Bank, o banca de talie mica din piata, incearca sa-si atraga sumele necesare din piata oferind dobanzi bune la depozite. Pentru un depozit la termen pe 12 luni, banca practica o dobanda de 3%.
O alta banca “noua” pe piata romaneasca, Idea Bank, ofera clientilor interesati dobanzi competitive. Pentru sume mai mici de 50.000 lei, banca detine o dobanda de 2,90%. Pentru sume ce depasesc acest prag, banca practica o dobanda de 3%.
Piraeus Bank ofera clientilor sai depozitul Star, cu depunere minima de 500 lei, pentru care ofera o dobanda anuala de 2,90%. Pentru pensionari si studenti, depozitul are o dobanda speciala de 3,05%. Pentru „DEPOZITUL CU DUBLA BUCURIE”, banca plateste o dobanda anuala de 2,70% (suma minima ceruta este de 1.000 lei).
La Banca Comerciala Feroviara gasim in oferta depozitul la termen cu prelungire automata – DEPOZITUL „INTERCITY”, ce detine o dobanda de 2,90%.
Banca Transilvania promoveaza un depozit clasic, recompensat cu o dobanda de 2,85%, daca perioada aleasa este de 12 luni.
ProcCredit Bank ofera clientilor sai care decid sa-si deschida un deposit classic, pe 12 luni, o dobanda de 2,75%.
Si Banca Romaneasca detine un produs cu plata la scadenta de 12 luni, remunerat cu o dobanda de 2,70%.
Banca Comerciala Carpatica ofera clientilor depozite cu dobanda la scadenta, pe 12 luni. Dobanda fixa practicata de banca este de 2,65%.
La OTP Bank beneficiezi de dobanzi mai mari daca alegi sa iti constitui un depozit online. Pentru un depozit deschis la ghiseul bancii, dobanda este diferentiata, in functie de suma minima depusa. Pentru sume cuprinse intre 100 –11.999 lei, banca ofera o dobanda de 2,35%. Pentru sume intre 12.000 – 49.999 lei, dobanda practicata de banca se situeaza la 2,45%. Pentru sume ce depasesc acest prag, dobanda este de 2,50%.
Bancpost ofera clientilor un deposit standard la termen pentru care banca ofera o dobanda de 2,25% pentru scadenta la 12 luni.
BRD are in portofoliu depozite la Termen in lei cu dobanda fixa, pentru 12 luni, in functie de sumele depuse. Pentru sume cuprinse intre 150 si 10.000 lei, dobanda este de 2,20%. Pentru sume ce nu depasesc 50.000 lei, dobanda creste la 2,30%. Peste acest prag, banca ofera o dobanda de 2,40% anual.
Si Garanti Bank pune la dispozitia clientilor un deposit la termen de 12 luni, unde dobanda se situeaza la 2,10%.
Pentru depozitele la termen pe o perioada de 12 luni, ING Bank te rasplateste cu o dobanda de 2% .
Depozitul „Succes BCR”, cu scadenta la 12 luni, ofera clientilor paliere diferite de dobanda, in functie de suma minima depusa. Intre sume cuprinse intre 500 si 20.000 lei, dobanda este de 1,90%. Pentru sume mai mici de 100.000 lei, banca ofera o dobanda de 1,95%. Peste acest prag, depozitul la temen ofera o dobanda de 2%.
La Alpha Bank depozitul este recompensat cu o dobanda de 1,79% pe an.
CEC Bank practica o dobanda standard de 1,75% pentru un depozit deschis pe 12 luni
Si Raiffeisen Bank ofera clientilor sai depozite cu dobanzi diferentiate. Daca suma minima depusa este de 150 lei, dobanda pentru 12 luni nu depaseste 1,65%. Daca suma creste si depaseste 55.000 lei, dobanda oferita de banca va fi de 1,75%. Pensionarii beneficiaza de o dobanda speciala de 1,85%, pe aceeasi perioada.
La Unicredit Tiriac Bank beneficiezi de o dobanda doar daca alegi un depozit cu prelungire automata. Pentru un astfel de produs, banca detine o dobanda de 1,3% pentru sume mai mari de 10.000 lei. Pentru sume cuprinse ≥10.000 – <50.000, banca practica o dobanda de 1,5%. Peste aceasta suma, banca practica o dobanda de 1,7%. Daca depozitul nu este unul cu prelungire automata, dobanda practicata de banca nu depaseste 0,4% pe an.
Mugur Isarescu i-a apostrofat pe bancheri pentru dobanzile mici practicate la depozite
„La depozite, unele banci au coborat ceva mai mult decat trebuie ( dobanzile – n.r), dar au si ele exces de lichiditate, ar trebui sa fie prudente. Nu trebuie sa vada excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durata, pe masura ce creste creditul ea va fi absorbita. Altele au fost mai prudente, la peste 2%, si le salutam faptul ca au o viziune pe un termen mai lung. Bancile ar trebui sa aiba o viziune, insa ele isi fac calculul ca unitati independente”, a declarat seful BNR in luna mai.
TOP cele mai bune depozite in luna iunie
Datele prezentate sunt cele oferite de site-urile bancilor, pentru depozite la termen constituite la ghiseul bancii.
Gabriela DINU