Acum un deceniu, băncile grecești controlau 17% din activele bancare din România, iar afacerile lor aici erau înfloritoare. Acum, doar două bănci se mai află sub control elen, dar una dintre bănci e deja în plin proces de achizitie și schimbare a acționariatului.
În 2008, în România existau cinci bănci grecești: Alpha Bank, Bancpost (deținuta de Eurobank), Piraeus Bank, Banca Romaneasca (Banca Națională a Greciei) și ATE Bank.
Alpha Bank, cel mai mare jucător grec, a fost cea mai mare bancă elen din România, cu 6,4 la sută din totalul activelor, potrivit datelor oficiale. Împreună, băncile grecești au reprezentat a doua cea mai mare forta de pe piața bancară din România, după băncile austriece, potrivit unei analize Business Review.
Astăzi, imaginea este complet diferită. La sfârșitul anului 2017, în România mai erau prezente doar 2 bănci grecești, care controleaza puțin peste 5% din totalul activelor (5,12%).
Banca Românească poate fi iar „pețită”. Există deja cinci pretendenți
Conform unor surse de pe piaţa bancară, citate de Ziarul Financiar, Banca Românească a fost scoasă din nou la vânzare de către grupul National Bank of Greece. Până pe 24 septembrie 2018 trebuie depuse ofertele neangajante pentru achiziţia băncii.
Pe lista „pretendenţilor” regăsim cinci entităţi fianciare interesate. Conform surselor ZF.ro, până în prezent sunt cinci investitori dornici sa devina actionari la Banca Romaneasca: fondul de investiţii J.C. Flowers, care a cumpărat Piraeus Bank România, Patria Bank prin fondul de investiţii AxxessCapital, familia Vardinogiannis, cea care a cumpărat Marfin Bank, EximBank şi Intesa Sanpaolo Bank.
Alpha Bank va ramane singura banca greceasca din Romania
Această evoluție are consecințe pe piața românească. În 2019, numai Alpha Bank România va rămâne sub controlul Greciei. Alpha Bank România este acum o bancă de dimensiuni medii, cu o cotă de piață de 3,66% din active.
În absența sprijinului din partea băncii mamă, activele Alpha Bank România au scăzut cu 26% în nouă ani, arată datele băncii centrale, citate de Business Review.
De fapt, grupurile financiare grecești au fost forțate să își vândă sucursalele străine în cadrul acordului de asistență financiară cu Troika. Tragedia greacă? Criza financiară a slăbit băncile grecești, în timp ce multe grupuri financiare europene au crescut.
Această saga grecească este doar o parte a schimbării majore a sistemului bancar românesc în ultimul deceniu.