Proiectul care vizeaza conversia creditelor in valuta ar putea deveni lege in mai putin de doua luni. Documentul va permite clientilor care au obtinut un credit in valuta sa mearga la banca si sa ceara convertirea imprumutului in lei, fara costuri sau garantii suplimentare.
La dezbaterile de ieri de la comisia de buget finante au fost prezente organizatiile consumatorilor, bancile, BNR si initiatorii, Insa, fiecare a incearcat sa-si impuna propriile amendamente. Daca bancile se plang ca aprobarea acestui proiect le-ar aduce pierderi mari, cei ce iau partea romanilor indatorati spun ca lipsa unei astfel de masuri ar avea consecinte sociale grave.
Cursul, marul discordiei. Clientii vor un curs mai vechi
Proiectul de lege aprobat de Senat si se dezbate cu atata aplomb in comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, din cauza cursului de schimb la care se va face tranzactia. Bancile sustin ca pierderile vor fi uriase daca cursul luat in calcul va fi cel din momentul aprobarii cerererii de credit (de obicei este vorba despre un imprumut aprobat in anii de boom financiar, 2006-2007). Clientii sustin ca imprumutul se poate preschimba doar daca cursul este cel din momentul creditarii.
Un singur avantaj este cert pentru clienti, in acest moment: bancile nu vor putea cere garantii suplimentare, in conditiile in care valoarea proprietatilor a scazut foarte mult si doritorii ar fi obligati sa aduca alte bunuri gaj.
Ce sustin bancile si BNR
„In conditiile in care se alege un alt curs decat cursul la data la care se face tranzactia, si discut de ziua in care s-a acordat creditul aici, pentru ca pe asta a fost facuta simularea, patru banci dau faliment”, a sustinut Nicolae Cinteza, director BNR.
Personal, presedintele comisie in care se dezbate proiectul, inclina mai mult catre modificarile BNR, decat catre cele propuse de organizatiile consumatorilor.
„Cursul este cursul de la momentul conversiei”, a declarat Viorel Stefan, presedintele comisiei de buget finante, deputat PSD.
BNR spune ca in caz contrar, bancile vor cere Comisiei Europene declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.
Cat castiga clientul prin converisa creditului
In prezent un franc costa 3,6 lei. Din diferenta de curs, la o rata de 325 de franci elvetieni plata lunara ar scadea de la 1200 la 840 de lei daca s-ar face conversia din franci in lei. Si cei cu imprumuturi in euro ar castiga daca ar fi adoptat amendamentul.
Dupa ce iese din comisie proiectul de lege va ajunge in plenul Camerei Deputatilor – pentru votul final.