„Vor mai pierde bani bancile si in anii urmatori? Da, cu siguranta, daca vom avea in 2013 o crestere economica de 1,6% (conform Guvernului si FMI) sau de 0,5-1%”, considera analistul Dragos Cabat. „Pentru ca o asemenea crestere economica modesta inseamna o majorare cu cel mult 4-5% a creditului neguvernamental, prea putin ca sa „acopere” vulnerabilitatile sistemului bancar din prezent. Este tot mai clar ca in Romania sunt in momentul de fata prea multe banci „generaliste”, care vor sa faca de toate si nu au resursele necesare”, publica acesta intr-o analiza Incomemagazine.ro
„Profesionalismul – atata cat a fost vreodata – a scazut odata cu salariile si cu „restructurarile” de posturi, iar activitati de baza legate de risc sunt tratate cu multa atentie, dar fara instrumente adecvate.
Daca mai punem la socoteala si clinciurile in care au intrat bancile cu clientii lor persoane fizice ca urmare a modificarilor legislative in favoarea celor din urma, rezulta o imagine foarte neplacuta pentru sistemul bancar. Oricat de mult ar creste comisioanele, ar scadea costul surselor de finantare prin politica BNR si chiar daca multe banci s-au „subtiat” operational, este greu de trecut inapoi pe profit, pana ce nu se va relua ciclul de creditare mai agresiv al companiilor – iar acest lucru ar trebui sa conduca si la o crestere economica apropiata de 5% pe an”.
Citeste analiza integral aici