Transferul banilor între două bănci diferite nu va mai dura ore sau zile, ci doar secunde, tot timpul anului! Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni reguli noi pentru a face plățile instant, în moneda euro, disponibile non-stop. Noul regulament va permite clienților să transfere euro în 10 secunde, oricând, inclusiv în afara programului de lucru, nu numai în aceeași țară, ci și în alt stat membru al UE, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.
Ce sunt plățile instant
Plătești oricând (24/7/365) și banii (lei, euro) ajung în contul destinatarului INSTANT (în mai puțin de 10 secunde). Serviciu oferit persoanelor fizice sau juridice, deținătoare de cont bancar.
Cum este în prezent
În prezent, transferurile între între bănci din UE se realizează într-o zi lucrătoare sau chiar mai mult -până în 3 zile – dacă este weekend, doar în timpul programului.
Cum te ajută pe tine
Sistemul te ajută să transferi instant bani acasă, din străinătate, sau în cazul plăților de urgente, dar și în cazul plății salariilor, banii ajung în contul angajaților în același timp, indiferent de banca cu care lucrează, iar salariile vor fi virate chiar și în weekend.
În viitor, populația și firmele pot transfera euro în 10 secunde, în orice moment al zilei
Consiliul European a adoptat astăzi un regulament care va asigura disponibilitatea deplină a plăților instant în euro pentru consumatorii și companiile UE și din țările SEE.
Băncile din zona euro vor implementa “plăți instant” în moneda unică 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Astfel, UE dorește să modernizeze plățile, iar banii să poată fi transferați dintr-un cont în altul în câteva secunde, la orice oră din zi sau din noapte, în comparație cu plățile cu cardul care pot dura până la câteva zile lucrătoare.
„Trecerea de la transferurile de „a doua zi” la transferurile de „10 secunde” este seismică și comparabilă cu trecerea de la poștă la e-mail”, a spus Mairead McGuinness, inițiatorul proiectului.
Noile norme vor îmbunătăți autonomia strategică a sectorului economic și financiar european, deoarece vor contribui la reducerea oricărei dependențe excesive de instituții și infrastructuri financiare din țări terțe. Îmbunătățirea posibilităților de mobilizare a fluxurilor de numerar va aduce beneficii cetățenilor și întreprinderilor și va permite servicii inovatoare cu valoare adăugată.
Regulamentul privind plățile instant le va permite persoanelor să transfere bani în zece secunde în orice moment al zilei, inclusiv în afara programului de lucru, nu numai în interiorul aceleiași țări, ci și către un alt stat membru al UE.
„Prestatorii de servicii de plată precum băncile, care oferă transferuri în euro, vor avea, de asemenea, obligația de a oferi serviciul de trimitere și de primire a plăților instant în euro. Eventualele comisioane care se aplică nu trebuie să fie mai mari decât cele care se aplică pentru transferurile standard„, se arată în comunicat.
România are 12 bănci ce acceptă plățile instant în lei. Doar Banca Transilvania oferă plăți instant în euro
În România, băncile și TRANSFOND au implementat deja plătile instant în lei, iar lista băncilor participante este în creștere.
Bănci participante la serviciul Plăți instant:
Banca Transilvania
CEC Bank
Banca Comercială Română
Vista Bank
Patria Bank
Raiffeisen Bank
BRD Groupe Societe Generale
Intesa Sanpaolo Bank
ING Bank România
Alpha Bank Romania
Salt Bank
Libra Internet Bank
BT face plăți instant către peste 500 de bănci din UE
Banca Transilvania oferă deja, din luna octombrie 2023, și plăți instant în euro, pentru persoane fizice și companii. De altfel, BT se numără printre cele peste 500 de bănci cu 13.000 de unități din Uniunea Europeana (zona SEPA), care au aderat la sistemul de decontare TIPS (Target Instant Payment Settlement).
De ce este important
Băncile aderă la inițiativa europeană prin care transferurile de bani realizate a doua zi devin transferuri în zece secunde, contribuind la creșterea semnificativă a fluxului de numerar și la economii de costuri pentru business-uri, în special pentru IMM-uri, dar și pentru populație.
România trebuie să adopte plățile instant în euro până în 2026
Potrivit regulamentului adoptat, noile norme vor intra în vigoare după o perioadă de tranziție care va fi mai scurtă în zona euro și mai lungă în afara zonei euro, unde este nevoie de timp pentru adaptare.
Astfel, zona euro trebuie va implementa plățile instant în 6-12 luni, iar țările din afara zonei euro au la dispoziție 24 de luni.
Plăți mai sigure. Furnizorii vor fi obligați să verifice IBAN-ul și numele beneficiarului pentru evitarea fraudelor
În temeiul noilor norme, prestatorii de servicii de plată instant vor trebui să verifice concordanța dintre codul IBAN și numele beneficiarului pentru a alerta plătitorul cu privire la posibile erori sau fraude înainte de efectuarea unei tranzacții.
Mai exact, banca sigură furnizarea și afișarea automată în ordinul de plată electronică a prenumelui și inițialei numelui beneficiarului plății, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului, pentru plățile către beneficiari persoane fizice. În cazul unei plăți către persoane juridice se va afișa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei.
În România este denumit Serviciul Afișare Nume Beneficiar (SANB) este disponibil 24/7, și a fost deja implementat, pentru plăți în moneda națională, de UniCredit Bank.
Băncile știau că UE va introduce obligativitatea plăților instant
În 26 octombrie 2022, Comisia a înaintat o propunere privind plățile instant care modifică și modernizează Regulamentul privind zona unică de plăți în euro (SEPA) din 2012.
Astfel că băncile deja lucrează la implementarea acestor norme, încluziv băncile din România au început să lanseze servicii adiționale astfel că la data impusă să fie pregătite pentru plățile instant în euro.
America prin Visa și Mastercard domină plățile transfrontaliere cu cardul, iar Consiliul speră astfel că plățile instant, combinate cu reforme precum „open banking”, sau fintech-uri ce folosesc datele băncilor să stimuleze concurența.
Citește și