Banca Nationala a Romaniei (BNR) a gasit „surprize neplacute” in sistemul bancar, care au aparut din cauza faptului ca institutiile de credit au supraevaluat garantiile din portofoliu, potrivit sefului Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. Prin urmare, Banca Centrala a solicitat institutiilor de credit sa prezinte, pana la jumatatea lunii octombrie, rezultatele financiare pe semestrul intai auditate, atentia fiind indreptata catre provizioane si garantii. In urma unor verificari, Banca Centrala a gasit probleme la unele banci, privind evaluarea garantiilor, potrivit lui Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR.
Domnia sa a declarat: „Am avut surprize neplacute la niste institutii de credit, privind supraevaluarea colateralului. intr-un anumit caz a fost nevoie de o majorare a fondurilor bancii, pentru ca auditul extern nu a fost de acord cu valoarea justa a colateralului”.
Un alt motiv pentru care Banca Centrala a cerut datele financiare ale bancilor din prima jumatate a anului auditate este legat de firmele de audit. In situatia in care unui auditor, care lucreaza cu mai multe banci, i-a scapat vreo greseala din bilanturile unei institutii de credit, este posibil ca acest lucru sa se intample si in cazul celorlalte banci din portofoliul companiei de audit, potrivit oficialului BNR.
„La unele dintre banci am intuit chiar bine erorile”, a precizat Nicolae Cinteza, pentru Bursa, fara sa ne ofere alte detalii.
Unele voci din piata sustin ca auditul cerut de BNR a venit ca urmare a ingrijorarii Fondului Monetar International (FMI) fata de provizioanele mari pe care le au bancile si fata de valoarea colateralului. „A fost o preocupare a FMI, pe care BNR a preluat-o si pe care o executa”, potrivit surselor din piata citate de ziarul Bursa.
Insa, Nicolae Cinteza a dezmintit informatiile, explicand: „Auditarea rezultatelor la semestru, pe care am cerut-o bancilor, nu are nicio legatura cu FMI. Din contra, Scrisoarea de Intentie cu FMI este laudativa la adresa sistemului bancar. Este datoria noastra sa ne facem treaba. Vreau sa fiu sigur ca ceea ce am facut este bine”. Domnia sa a adaugat ca este vorba despre o masura suplimentara de siguranta, care trebuie luata.
Ce spun bancherii
„Bancile faceau oricum un audit al rezultatelor la sase luni, acum trebuie sa-l transmitem si Bancii Centrale”, a declarat Radu Gratian Ghetea, seful ARB si CEC Bank , care a subliniat ca toate bancile serioase realizeaza un astfel de „interim report”.
Ce spun analistii
Mesajul transmis de catre BNR arata neincrederea in institutiile de credit, este de parere analistul economic Ionel Blanculescu.
Ce spun avocatii
Solicitarea BNR arata ca ceva este in neregula in sistemul bancar, afirma si Gheorghe Piperea, avocatatul cu „renume” atat in randul clientilor cat si al bancilor. Acesta a subliniat ca mesajul este periculos pentru credibilitatea bancilor. Pe plan international, au existat situatii in care au fost descoperite probleme la banci, chiar si dupa ce au trecut testele de stres, asa incat nu este exclus sa fie gasite probleme si in sistemul bancar local, potrivit domniei sale. In opinia lui Gheorghe Piperea, este posibil ca unele rezultate financiare sa fi fost „coafate”, iar BNR solicita audituri corecte, pentru ca nu vrea sa tolereze comportamentul bancilor.