Bancile cu actionariat elen din Romania sunt bine capitalizate, respecta regulile si procedurile impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care, la randul sau, poate exercita functia de împrumutator de ultima instanta pentru bancile aflate în dificultate, a declarat, pentru Agerpres, profesorul universitar la SNSPA si membru al Consiliului de Administratie al BNR, Daniel Daianu.
‘Banca Nationala a Romaniei poate exercita functia de împrumutator de ultima instanta, adica poate sa intervina sa sprijine banci care pot avea unele dificultati. Exista si garantarea depozitelor pana la 100.000 de euro si, de departe, cei mai multi cetateni din Romania au depozite sub echivalentul a 100.000 euro. Bancile cu actionariat elen sunt banci romanesti care respecta regulile si procedurile impuse de Banca Nationala a Romaniei”, a mentionat fostul ministru de Finante.
Acesta a subliniat ca bancile cu actionariat elen din Romania nu au un statut diferit de cel al altor entitati din sectorul bancar din Romania.
”Sunt bine capitalizate. Criza financiara a aratat ca este necesar, peste tot în Europa, ca bancile sa fie bine capitalizate, sa se bazeze mai mult pe depozite atrase de la rezidenti, în principal, sa aiba lichiditati importante”, a subliniat Daniel Daianu.
Potrivit acestuia, bancile cu actionariat elen din Romania ”nu au cum sa sufere, asa cum se întampla cu bancile-mama din Grecia”.
”Una este sa functionezi, ca banca, intr-o economie care se duce în jos, care este amenintata de starea de insolventa — si altceva într-o economie, asa cum este economia Romaniei — care si-a diminuat mult din dezechilibrele de acum cativa ani — cand a fost fortata sa intre într-un aranjament de asistenta financiara, cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Anul acesta, vom avea o crestere economica, probabil, de peste 4%”, a adaugat fostul ministru de Finante.
Potrivit acestuia, exista o diferenta foarte mare între starea economiei elene si cea a economiei romanesti.
”Venitul pe locuitor în Grecia este substantial mai mare decat în Romania, insa nu acest fapt este decisiv in actualele circumstante, ci dezechilibrele, starea de ansamblu a economiei, perspectivele fac diferenta. Exista si dispozitivele noi de stabilitate financiara în cadrul UE, al euroariei, inclusiv politicile neconventionale ale Bancii Central Europene, care ajuta activitatea bancilor centrale din statele membre ale UE”, a adaugat Daianu.