Populatia are dreptul moral sa acceseze credite bancare, dar foarte putine persoane indeplinesc in prezent conditiile, dupa ce „miresele frumoase s-au maritat”, a declarat marti Adrian Vasilescu, referindu-se la lipsa clientilor eligibili. Mai precis, cand se vorbeste despre „repornirea creditarii”, bancherii nu se refera la populatie ci mai mult la companii, deoarece populatia are deja credite. Prea multe. Si aici este de discutat. Adrian Vasilescu nu neaga ca putem astepta re-pornirea creditarii la fel de mult cat i-am asteptat pe americani!
„Banca Nationala in niciun caz nu isi ridica mainile, cum se spune, de pe creditarea persoanelor fizice. Este important ca acest sistem de creditare a persoanelor fizice sa functioneze in continuare. Populatia are dreptul la credite, dar din pacate acesta este numai un drept moral pentru ca, material, lucrurile sunt mai complicate, in sensul ca, asa cum se spune, «miresele frumoase s-au cam maritat»”, a afirmat Vasilescu la un seminar pe tema garantarii si contragarantarii creditelor dupa Basel III.
Bancile nu mai au clienti
El a aratat ca 3,5 milioane de persoane care aveau dreptul la credite si-au exercitat acest drept si au luat imprumuturi, iar acum bancile privesc „in toate partile” cautand persoane care devin eligibile.
„Din pacate aici este o problema foarte complicata pentru ca foarte putini reprezentanti ai populatiei mai indeplinesc conditiile in ziua de astazi ca sa vina la banca pentru credite. Pentru noi este limpede ca in etapa imediat urmatoare creditarea populatiei nu poate fi decat in pasul 2. Adica creditul pleaca de la banca la intreprindere, la companie, compania face productie, face locuri de munca mai multe si in felul acesta ajunge ceva din creditul acesta si la populatie prin salarii mai bune, prin locuri de munca si prin alte conditii materiale”, a spus Vasilescu.
El apreciaza ca are loc „o tatonare”, pentru ca economia reala asteapta relansarea pe baza creditarii, iar bancile asteapta sa relanseze creditarea dupa ce se relanseaza economia.
„Daca aceasta mentalitate va continua vom astepta mult si bine pentru a incepe creditarea in Romania. Cred ca bancile au un rol foarte important in schimbarea mentalitatii la relansarea creditarii”, a conchis Vasilescu.