Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: De ce sunt importanți banii cash și cum contribuie ei la incluziune și educație financiară. Fabio Panetta, BCE: Garantam că numerarul va fi disponibil și acceptat în viitor, chiar dacă lansăm un euro digital
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > De ce sunt importanți banii cash și cum contribuie ei la incluziune și educație financiară. Fabio Panetta, BCE: Garantam că numerarul va fi disponibil și acceptat în viitor, chiar dacă lansăm un euro digital
Stiri de top

De ce sunt importanți banii cash și cum contribuie ei la incluziune și educație financiară. Fabio Panetta, BCE: Garantam că numerarul va fi disponibil și acceptat în viitor, chiar dacă lansăm un euro digital

Gabriela Dinu
Last updated: 26/06/2021 12:06
Gabriela Dinu 4 ani ago
Share
BCE se angajează să protejeze numerarul.
SHARE
BCE se angajează să protejeze numerarul.

Accelerarea digitalizării nu înseamnă sfârșitul numerarului, spune Fabio Panetta, membru al Comitetului Executiv al BCE, președinte al grupului de lucru pentru un euro digital și membru al Comitetului Executiv la Deutsche Bundesbank. Acesta a vorbit despre viitorul numeralului, importanța acestuia în economie și despre creșterea cererii de bancnote, într-un discurs ținut la Frankfurt. „Există cerere pentru bani cash și garantăm că numerarul va continua să fie disponibil și acceptat în viitor, chiar dacă vom lansa un euro digital”, a subliniat Penetta.

Contents
Pandemia a declanșat evoluții divergente în utilizarea banilorNumerarul are caracteristici unice care stau la baza cererii saleViitorul numeraruluiÎn concluzie, lumea se schimbă rapid

În opinia sa,”chiar înainte de pandemie, viitorul numerarului era discutat pe măsură ce utilizarea plăților digitale creșteau. Dar pandemia a forțat accelerarea digitalizărăii economiilor europene cu șapte ani, conform estimărilor recente, și a condus la noi comportamente ale consumatorilor. Iar acest lucru a dus la alte întrebări cu privire la viitorul numerarulului într-o economie digitală.

Astăzi, aș dori să explic de ce digitalizarea rapidă nu înseamnă sfârșitul pentru banilor cash. Numerarul continuă să joace un rol crucial în zona euro și există încă o cerere pentru acesta. Deși utilizarea sa ca mijloc de plată a scăzut în timpul pandemiei, astăzi cererea de numerar a crescut. Din acest motiv, BCE se angajează să protejeze numerarul. Luăm măsuri concrete pentru a garanta că numerarul continuă să fie disponibil și acceptat ca mijloc de plată în viitor. Chiar dacă vom lansa un euro digital”, a explicat Fabio Panetta.

Pandemia a declanșat evoluții divergente în utilizarea banilor

„În primul rând, a scăzut semnificativ utilizarea numerarului în plățile de zi cu zi. De la începutul anului trecut, volumul numerarului depus la băncile centrale și la băncile comerciale a scăzut cu aproximativ 20-25% în zona euro. Un sondaj comandat de ECB la mijlocul anului 2020 a arătat că aproximativ 40% dintre respondenți foloseau numerar mai rar decât înainte

Motivele scăderii plăților în numerar sunt bine cunoscute. Acestea variază de la extinderea comerțului electronic până la restricțiile introduse pentru combaterea pandemiei, care au avut un impact asupra activităților cu consum intensiv de bani, cum ar fi călătoriile, petrecerea timpului liber și evenimentele culturale. Consumatorii s-au îndepărtat de numerar, pe măsură ce plățile electronice au devenit mai convenabile sau din cauza îngrijorărilor cu privire la riscul de infecție, a sfaturilor de a nu plăti în numerar sau pentru că numerarul a devenit mai puțin acceptat, potrivit uni sondaj BCE”.

Oficalul BCE a declarat că, la debutul pandemiei, era crucial pentru Eurosistem să abordeze temerile oamenilor privind utilizarea banilor. ”Prin urmare, am comandat analize sociologice, încă din martie 2020. Rezultatele au confirmat că riscul transmiterii prin bancnote și monede este foarte scăzut și, prin urmare, numerarul rămâne sigur de utilizat. În general, coronavirusul se răspândește în principal prin aerosoli și prin transmisie aeriană, iar suprafețele, în orice caz, joacă doar un rol foarte minor.

Cu toate acestea, în ciuda scăderii semnificative a utilizării numerarului pentru plăți, în paralel am observat o creștere uriașă a cererii de bancnote euro în ultimul an: o creștere de 190 miliarde euro – sau 550 euro pe cap de locuitor – între martie 2020 și Mai 2021 (au fost emise cu până la 4% mai multe bancnote euro).

O posibilă explicație pentru acest aparent paradox – creșterea cererii de bancnote în timp ce plățile în numerar scad – este că în timpul crizei oamenii s-au orientat către numerar ca instrument de gestionare a incertitudinii. Cercetările arată că, la începutul pandemiei, consumatorii – în special cei cu venituri mici – au redus cheltuielile și și-au mărit deținerile de active lichide, au economisit mai mult.

Numerarul are caracteristici unice care stau la baza cererii sale

De exemplu, banii cash reprezintă adesea singura modalitate de a garanta incluziunea financiară, deoarece permite utilizatorilor să efectueze plăți fără costuri. În zona euro, există 13,5 milioane de adulți care nu sunt bancarizati și se bazează în principal pe numerar.

Numerarul permite aproape oricui – inclusiv persoanelor în vârstă, persoanelor cu deficiențe de vedere și persoanelor cu dizabilități – să verifice dacă banii pe care îi folosesc sunt autentici. Și are un rol important în educația financiară, deoarece copiii cu vârsta sub 15 ani folosesc bancnote și monede atunci când plătesc lucruri din banii lor de buzunar.

Dovezile sugerează că, fără numerar, atât comercianții, cât și consumatorii, în special cei cu venituri mici, ar fi afectati semnificativ. Iar costurile restricționării accesului la numerar sunt mult mai mari decât beneficiile sociale ale reducerii cash-ului. De asemenea, consumatorii apreciază confidențialitatea atunci când efectuează plăți”, mai spune Penetta.

Viitorul numerarului

”Având în vedere numeroasele sale funcții, mă aștept ca banii să supraviețuiască revoluției digitale, iar oamenii vor continua să-i folosească mulți ani de acum încolo. Numerarul ar putea fi amenințat dacă, de exemplu, comercianții cu amănuntul încetează să-l mai accepte la punctele de vânzare. Prin urmare, este vital să protejăm rolul numerarului atât ca mijloc de plată, cât și ca depozit de valoare. Din acest motiv, Consiliul guvernatorilor a adoptat Strategia Eurosistemului Cash 2030 în septembrie anul trecut. Primul este să oferim în continuare o sursă eficientă și robustă de numerar. Aceasta reflectă responsabilitatea noastră în temeiul Tratatului UE de a satisface orice cerere de bancnote euro, în orice situație și pentru orice sumă. Al doilea obiectiv este să asigurăm că bancnotele și monedele euro continuă să fie universal acceptate de comercianți și disponibile consumatorilor ca instrument de plată. Al treilea obiectiv este să furnizăm în continuare bancnote euro sigure, de ultimă generație, recunoscând rolul lor ca un simbol puternic al integrării europene. Ca parte a strategiei noastre, vom interacționa cu publicul pentru a înțelege ce teme și modele ne pot conecta cel mai bine prin intermediul bancnotelor euro în viitor. În cele din urmă, intenționăm să evaluăm și să reducem amprenta de mediu a numerarului prin noi produse și procese. Esențial pentru acest obiectiv este obiectivul nostru de a utiliza bumbac 100% durabil pentru viitoarele bancnote”, a menționat oficialul BCE.

„BCE a precizat că un euro digital ar fi o completare a numerarului, nu un înlocuitor. Ambele sunt importante pentru scopul nostru de a oferi bani siguri ca bun public și de a păstra rolul banilor suverani în centrul sistemului financiar. De fapt, un mesaj clar din recenta noastră consultare publică a fost că majoritatea respondenților erau dispuși să sprijine un euro digital, dar numai cu condiția ca Eurosistemul să își mențină angajamentul de a nu utiliza un euro digital pentru a restrânge numerarul.

Numerarul constituie baza așteptărilor europenilor cu privire la banii băncii centrale. În consecință, euro digital ar trebui să fie accesibil pe scară largă, incluziv și respectând viața privată.

În concluzie, lumea se schimbă rapid

Însă Eurosistemul se va asigura că, în era digitală, toți europenii vor continua să aibă acces gratuit la bani siguri, suverani, care respectă confidențialitatea și au statut de curs legal, asigurându-se că pot fi folosiți peste tot. Angajamentul nostru față de euro fizic și digital va consolida rolul banilor publici în zona euro, făcându-l potrivit pentru era digitală, asigurându-se în același timp că numerarul va continua să răspundă nevoilor europenilor”, a mai spus Fabio Penetta in discursul său.

You Might Also Like

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde

TAGGED: viitorul numerarului, Eurosistem, banii cash, euro, inclueziune financiara, BCE, bani, cash, educatie financiara, numerar, euro digital, Fabio Panetta
Gabriela Dinu 25/06/2021
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Florin Dănescu: ”Trebuie să facem din obiectivul creșterii gradului de intermediere financiară o temă națională. Vorbim 99% din timp despre politică și numai 1% despre economie. Probabil că dacă o să echilibrăm vocea politică cu vocea economică o să avem cu toții numai de câștigat!”
Next Article Cel mai important sfat pentru un client care apelează la CSALB pentru a-și rezolva problemele cu banca: „Când negociază cu instituția de credit, consumatorii nu ar trebui să se mai raporteze la cazurile din instanță”

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

3 ore ago

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

4 ore ago

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

5 ore ago

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

5 ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?