Realitatea sectorului bancar a fost, în mod tradițional, aceea că este controlat de către bărbați, în special în rolurile cheie de conducere și în pozițiile de luare a deciziilor, a menționat Roxana Hidan, Director general adjunct OTP Bank România, în cadrul conferinței ”Banking la genul feminin”, organizată de publicația BankingNews.
”Cred cu tărie că limitarea accesului femeilor la aceste roluri cheie nu reprezintă doar o problemă de echitate, ci subminează diversitatea și independența în luarea deciziilor, perpetuează erorile sistematice de gândire și îngrădește abilitatea organizațiilor de a inova și de a se adapta la un mediu în continuă schimbare în care trăim cu toții. Este imperativ pentru bănci să promoveze și să susțină accesul femeilor în poziții de conducere pentru a putea construi organizații mai reziliente și mai eficace în beneficiul tuturor – acționari, clienți, angajați, parteneri”, a subliniat Roxana Hidan.
În acest sens, domnia sa a punctat că în cadrul OTP Bank România, ”am reușit să depășim media sectorului, promovăm egalitatea de șanse și susținem ascensiunea profesională prin programe de mentorat și multe alte inițiative de dezvoltare profesională și personală, dar nu am ajuns încă acolo unde ne-am propus”.
Nu există diferențe notabile din perspectiva salarizării între femei și bărbați
Instituția de credit, care a ajuns la un acord de preluare cu Banca Transilvania, are o abordare comună la nivelul conducerii venită din transformarea culturală a organizației, prin care este promovată echitatea internă și o atitudine incluzivă la locul de muncă, pentru șanse echitabile de recompensare a performanței și de dezvoltare a carierei pentru toți angajații.
”În privința reprezentării de gen, avem o poziție bună, dar încă departe de optim, cu un procent de 40% pentru femei în consiliul de conducere, și un procent de 43% în consiliul de supraveghere al băncii, în timp ce pozițiile de middle management sunt egal distribuite între genuri. Încurajăm performanța prin dezvoltarea competențelor profesionale, demers căruia ii alocăm resurse și suport constante, astfel încât șansele de evoluție în carieră să fie disponibile tuturor colegilor, indiferent de gen. Nu există diferențe notabile din perspectiva salarizării între femei și bărbați, pentru roluri, competențe și experiențe profesionale similare”, a precizat Roxana Hidan.
Cu prejudecățile se luptă și bărbații care solicită concediu de maternitate
Oficialul OTP Bank România a mai declarat că prejudecățile din societatea românească, care se constituie ca piedici în direcția echității și incluziunii, sunt resimțite într-o altă formă și de sexul masculin, un exemplu în acest sens fiind bărbații care solicită concediu de maternitate.
”Am avut colegi bărbați, care au solicitat concediu de maternitate. Nu vreți să știți cât bullying și-au luat acești bărbați. Nu de la femei, ci de la colegii lor”, a indicat Roxana Hidan, care a subliniat că instituția de credit a creat procese și structuri prin care toată lumea să aibă șanse egale, indiferent că este femeie sau bărbat, o atenție deosebită fiind acordată reîncadrării și echilibrării angajaților în momentul în care se întorc din concediu de maternitate.
Roxana Hidan a mai făcut și un apel la susținere reciprocă între femei. ”Trebuie să învățăm să ne susținem reciproc, pentru că trebuie să recunoaștem că, din păcate, există cazuri în care atunci când o femeie are succes cele mai multe mâini care se întind să o tragă în jos sunt ale femeilor, nu ale bărbaților”, a explicat domnia sa.
Am ales cariera. Nu o să fiu niciodată mamă și mi-am asumat asta
”Eu la vârsta de 23 de ani am hotărât că vreau să fiu carieristă. Nu o să fiu niciodată mamă și mi-am asumat asta. O să iasă bine sau rău peste 30 de ani? Nu știu! În momentul de față, știu că am luat o decizie și că mi-am investit toată energia pentru a-mi construi o carieră. M-a costat asta? Evident! În acest moment, nu regret, dar vă pot spune că ochii critici care se îndreaptă spre mine nu sunt de la bărbați. Sunt de la mamele care vin și spun că nu ești întreagă ca și femeie, pentru că nu ai trăit experiența maternității”, a dezvăluit directorul general adjunct al OTP Bank România.
Roxana Hidan este director general adjunct al OTP Bank România și membru în boardul băncii. Cu o experiență de 23 de ani în industria bancară, ea conduce Divizia Business a OTP Bank, supervizând diverse domenii precum Retail, Micro, IMM, Corporate, Carduri, Piețe Globale, Private Banking și Servicii de Investiții.
Cu o atracție pentru provocările de business și o abordare aplicată, Roxana Hidan a coordonat proiecte importante pe parcursul dezvoltării locale a OTP Bank, cum ar fi integrarea unei achiziții locale sau implementarea proiectului de transformare a modelului de business al băncii în zonele de retail și corporate. Prin viziunea sa, a promovat constant o cultură de business orientată către client, contribuind la distincția de cea mai bună bancă locală primită recent de OTP Bank din partea Global Finance.
Publicația BankingNews a organizat, pe 5 martie 2024, conferința ”Banking la genul feminin”, la The Marmorosch Bucharest, Autograph Collection o dezbatere despre egalitatea de gen, egalitatea de șanse și promovarea femeilor în funcții de conducere în sistemul bancar.
Invitatul special al evenimentului a fost sociologul Gelu Duminică, Profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, și Director executiv Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, care a vorbit despre problematica statutului femeii în societatea românească în general și modul în care se reflectă aceasta în mediul corporatist în general și în industria bancară în particular.
”Banking la genul feminin” este o dezbatere organizată de BankingNews, cu susținerea partenerilor Banca Transilvania, BRD Groupe Société Générale, OTP Bank România și Asociația Română a Băncilor.