BCE majorează dobânda de referinţă cu 0,75%, o mișcare istorică prin cea mai mare majorare a dobânzilor de la începutul uniunii monetare și dă astfel impresia că este pe deplin hotărâtă să lupte pentru a reduce inflația.
„Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 1,25%, 1,50% şi, respectiv, 0,75% începând cu data de 14 septembrie 2022”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
În condiţiile în care inflaţia în zona euro a ajuns la un maxim istoric de 9,1% în luna august, gardienii euro sunt îngrijoraţi că o creştere rapidă a preţurilor ar putea să devină un fenomen de durată, ceea ce ar eroda valoarea economiilor gospodăriilor şi ar declanşa o spirală salarii-preţuri greu de controlat.
„Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor anticipează că, în cadrul şedinţelor următoare, va majora în continuare ratele dobânzilor pentru a frâna cererea şi a proteja împotriva riscului unor valori persistente în sensul creşterii anticipaţiilor privind inflaţia. Consiliul guvernatorilor va reevalua periodic traiectoria politicii sale monetare în concordanţă cu informaţiile noi şi cu evoluţia perspectivelor inflaţiei”, subliniază BCE în comunicatul de presă.
În paralel, experţii BCE şi-au revizuit semnificativ în sens ascendent proiecţiile privind inflaţia, anticipând că aceasta se va situa, în medie, la 8,1% în 2022, la 5,5% în 2023 şi la 2,3% în 2024. Comparativ, în luna iunie a acestui an, instituţia de la Frankfurt prognoza o inflaţie de 6,8% în 2022 şi 3,5% în 2023.
„Inflaţia se menţine la niveluri mult prea ridicate şi este probabil ca aceasta să rămână superioară ţintei o perioada îndelungată”, subliniază BCE.
Deși președintele BCE, Christine Lagarde, nu a făcut nicio observație publică cu privire la politica monetară de la sfârșitul verii, economistul șef al BCE, Philip Lane, a cerut o abordare mai graduală și mai măsurată a normalizării ratelor. Decizia de astăzi arată că influența lui Lane în deciziile BCE a fost semnificativ diminuată.