2008 a constituit anul de boom pentru creditarea in franci elvetieni, cand bancile din Romania au dublat volumul imprumuturilor de acest tip fata de anul anterior. Daca in 2007, creditele in franci elvetieni totalizau 5,6 miliarde de lei, un an mai tarziu acestea au urcat la 11,7 miliarde de lei.
Finantarea in franci alimenta un segment de piata important, pe care nu l-au abordat insa toate bancile locale. Potrivit declaratiilor directorului Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Nicolae Cinteza, 14 institutii de credit au acordat romanilor imprumuturi in franci elvetieni in perioada 2005 – 2008.
Una dintre bancile care au refuzat sa intre in competitia acestui tip de finantare este BCR, liderul sistemului bancar din Romania, care avea, prin vocea presedintelui, o pozitie destul de dura.
„Am decis sa nu concuram cu bancile mici care urmaresc cota de piata. Nu am acordat imprumuturi in franci elvetieni si am pierdut. Creditarea in franci elvetieni este o activitate iresponsabila in Romania”, afirma, in vara anului 2008, fostul presedintele executiv al BCR, Manfred Wimmer. Oficialul BCR asimila acordarea de credite in franci elvetieni cu tranzactiile cu grad ridicat de risc.
Chiar daca a acordat imprumuturi in franci pentru cateva luni, BRD era o alta institutie care nu vedea cu ochi buni creditarea in CHF. „Oferta a fost destinata unei clientele atent selectionate, dar chiar si asa produsul a fost eliminat dupa mai putin de doua luni de la lansare. Am considerat atunci, analizand atent istoria acestei valute a unei tari cu statut de «refugiu financiar» in perioade de criza, ca riscurile legate atat de rata de schimb, cat si de variabilitatea dobanzii de referinta erau prea mari atat pentru banca, cat si pentru clienti“, a declarat, pentru Ziarul Financiar, zilele trecute, Claudiu Cercel, deputy CEO la BRD.
Fostul presedinte – director general al BRD, Patrick Gelin, isi arata public, in februarie 2008, dezaprobarea fata de activitatea de finantare in franci elvetieni. „Dupa parerea mea, e o nebunie din partea bancilor sa acorde credite in franci elvetieni in Romania, din cauza riscurilor pe care le implica”, spunea Patrick Gelin.