Early Innovators Business Plan Competition, cea mai amplă competiție națională de antreprenoriat dedicată liceenilor, și-a încheiat ieri cea de-a patra ediție la sediul BCR The Bridge, reafirmându-și unicitatea printr-o comunitate solidă de antreprenori care oferă feedback scris personalizat fiecărei echipe participante – o abordare fără precedent în competițiile de acest tip din România, se arată într-un comunicat de presă remis de BCR.
Structura planului de afaceri este o variantă simplificată a unei aplicații pentru finanțare din diverse programe naționale sau europene. Așadar, feedback-ul antreprenorului este legat de fezabilitate, scalabilitate, multiplicare, iar structura antrenează elevii să înțeleagă documente mai complexe.
Cu peste 300 de echipe înscrise dintre care peste 200 au trimis planuri de afaceri și 21 de echipe finaliste (10% din totalul planurilor de afaceri valide supuse evaluării), competiția nu doar stimulează inovația, dar creează și un cadru educațional unic, în care tinerii primesc sfaturi detaliate și personalizate din partea unor antreprenori de succes, care analizează fiecare plan de afaceri în detaliu. Astfel, juriul ediției IV a fost format din 28 de antreprenori și experți în domeniile cheie ale concursului.
Ce face Early Innovators diferit?
Early Innovators Business Plan Competition rămâne singura competiție din România care oferă feedback scris personalizat tuturor echipelor participante, nu doar celor din finală. În acest fel, pe lângă experiența participării, este încurajată competitivitatea prin îmbunătățirea ideii de afaceri, dar și mentalitatea antreprenorială și intraprenorială. Această abordare, a antreprenoriatului văzut ca un set de competențe dobândite, și nu înnăscute, transformă experiența competiției într-un proces de învățare și creștere pentru toți participanții, indiferent de stadiul lor de dezvoltare. Echipele câștigătoare ale ediției de anul acesta sunt din București, Ploiești, Constanța, Reșița, Iași, Giurgiu, Târgoviște.
Finaliștii din acest an au făcut pregătire pentru pitch-uri cu traineri familiarizați cu metodologia concursului: Camelia Spătaru, jurat și fost purtător de cuvânt al cancelariei prim-ministrului; Andrei Dicher – consultant vânzări B2B, Cătălin Lupoaie – B2B Marketing Manager BCR și co-fondator al platformei BCR Școala de Business.
Premiile principale au fost oferite de BCR
• Premiul I (1500 euro): Luca Gociu cu proiectul Seapack, elev la Colegiul Național ,,Gheorghe Șincai” din București. Din dorința de a combate problema microplasticelor, Luca a creat Seapack, un producător și distribuitor de ambalaje din alge marine – cele mai sustenabile resurse naturale ale planetei. Materialul este compostabil și fertilizează solul în care se descompune.
• Premiul II (1000 euro): Echipa Robodreamers a Colegiului Național Pedagogic ,,Regina Maria” din Ploiești a creat un robot logopedic care folosește inteligența artificială pentru a corecta dicția copiilor cu deficiențe de vorbire, cu vârste curprinse între 5 și 8 ani.
• Premiul III (600 euro): Echipa ReChem a Colegiului Național ,,Sfantul Sava” din București a creat un înlocuitor eco-friendly pentru materialele folosite la producția obiectelor de design interior și exterior – obiecte construite, de obicei, din plastic. Produsul este creat din fibre textile colectate, mărunțite și curățate, amestecate cu epoxizi și adezivi biodegradabili pe bază de rășină.
Tot BCR a oferit si mențiunile
• Mențiune I (300 EUR): HighTech, o echipă a Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița
• Mențiune II (300 EUR): Fashion PetStyle, o echipă a Liceului Energetic din Constanța
• Mențiune III (300 EUR): TagBuddies, o echipă a Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște
BCR a oferit și în acest an un premiu de sustenabilitate în valoare de 500 de euro pentru echipa ModernAge Innovation a Colegiului ,,Richard Wurmbrand” din Iași, pentru o idee de afaceri care s-a dovedit a fi profitabilă fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul.
Valoarea totală a premiilor oferite în cadrul acestei ediții a fost de peste 5.000 de euro, dintre care 4.500 de euro au fost oferiți de BCR. Elevii și însoțitorii (profesori sau părinți) au fost cazați în facilitățile Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnică din București, aflate la 7 minute distanță de locul desfășurării concursului.
„Ne uităm spre viitor, spre următoarea ediție și vrem să creștem această competiție, pentru a ajunge la cât mai mulți profesori și elevi din toată țara. Avem alături de noi o comunitate de antreprenori de succes implicată, care evaluează proiectele de patru ani și sprijină liceenii să creadă în ideile lor. Proiectul se bazează pe patru modele de bune practici de parteneriat public–privat din Germania și Austria și ne bucurăm că am sprijinit mii de elevi din România în ultimii trei ani să creeze planuri de afaceri”, a spus Jurgen Raizner, director al centrelor Steinbeis din Romania, Germania, Austria, Ucraina și Azerbaijan și președinte al Asociației Early Innovators.
„În Germania, 85% dintre startup-uri au fondatori cu studii universitare, și în special studii în învățământul dual, care îmbină partea practică cu informațiile teoretice, un sistem care crește și aici în România. Ne bucurăm când vedem organizații precum Steinbeis care fac posibile colaborări între mediul educațional și cel antreprenorial, pentru a crea un transfer eficient de tehnologii și know-how. Astfel de proiecte sunt utile pentru a crea afaceri de succes, pentru că multe business-uri germane cu extindere globală au fost începute de la o vârstă fragedă”, a declarat Sandrina Koebinger, Atașatul Comercial al Ambasadei Germaniei în România.
„Early Innovators este mai mult decât un concurs. Este o școală de antreprenoriat care oferă tinerilor din licee nu doar recunoaștere, ci și sprijin concret pentru dezvoltarea lor. Feedback-ul personalizat de la juriu este o valoare pe care nicio altă competiție nu o oferă la această scară în România. Early Innovators Business Plan Competition este o competiție destinată tinerilor antreprenori, care încurajează crearea de soluții inovatoare în diverse domenii, inclusiv sustenabilitate, tehnologie și educație. Lansată pentru a stimula spiritul antreprenorial, competiția oferă participanților oportunitatea de a dezvolta planuri de afaceri detaliate, care sunt evaluate de un juriu format din experți din diverse industrii”, a declarat Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking la BCR și Președinte al juriului Early Innovators.
Cu un juriu format din 28 de antreprenori și experți, Early Innovators continuă să creeze de la an la an o punte solidă între mediul de afaceri și tinerii din România. În acest an, s-au oferit premii speciale în bani sau în bunuri astfel:
• Premiul oferit de compania Fibercon Components pentru inovația în procese și tehnologii (200 de euro) primit de Luca Gociu (care a câștigat și locul I);
• Premiul oferit de compania Trusted Advisors pentru cea mai bună componentă financiară (100 de euro) primit de PETS Technohouse, o echipă din Giurgiu care nu s-a aflat printre finaliști;
• Premiul oferit de compania Rădăcini Auto pentru cea mai bună componentă tehnologică și de competitivitate (100 de euro) primit de D&D Vision AR din Ploiești, o echipă a Liceului Tehnologic Administrativ și de Servicii Victor Slăvescu;
• Premiul oferit de Asociația Firmelor Constănțene în funcție de prestație (6 luni de mentorat pentru start-upuri) primit de Fashion PetStyle din Constanța, o echipă a Liceului Energetic;
• Premiul oferit de Business Future Solutions pentru idei în domeniul IT&C – curs de „Optimizare Procese – Lean Six Sigma” primit de ModernAge Innovation, o echipă a Colegiului ,,Richard Wurmbrand” din Iași;
• Premiul FivePlus pentru abilități excepționale de prezentare a proiectului – podcast în cadrul iTalks primit de HighTech, o echipă a Colegiului Național ,,Traian Lalescu” din Reșița;
• Premiul oferit de Entrepreneurship Academy (tabără Spark Days) primit de echipa Robodreamers, câștigători ai locului II.
Juriul a fost format din 28 de jurați dintre care 25 au fost prezenți la finala concursului: Dana Dima (Demetrian) – BCR; Cornel Bertea Hanganu – ASCEDO; Ioana Arsenie – Trusted Advisors; Erdinc Akbay – Rădăcini Auto; Andrei Bucur – Smart Tech Energy; Marian Teleleu – Capital Estate; Cornel Bărbuț – VegaComp; Natalia Lepădatu – TARA Interactive; Bogdan Tănase – BCR; Camelia Spătaru – Smarticity; Alin Niță- FivePlus; Constantin Paraschiv – BiziLive TV; Ștefan Budulan – UP Romania; Aura Icodin – A_BEST; Raluca Voivozeanu – PRIA Events; Aurelian Iuscu – Business Future Solutions; Crina Diculescu – Dynamic Business; Mihaela Dan – Bibchip/ASE; Ciprian Lepădatu – AFC; Ștefan Apăteanu – EduApps; Oana Ciobanu – ELEVATHOR; Virginia Zetu – Fibercon; Sorin Peligrad – PRO Afaceri România; Cătălina Duțu – Eagle Consult & Services; Aurelian Iuscu – Business Future Solutions; Alexandra Petcu – Universitatea de Vest; Nicoleta Orb – Universitatea Politehnică București; Andreea Paul – INACO.
Early Innovators este o inițiativă a centrelor Steinbeis din România, Germania și Austria și a început cu un studiu de bune-practici de stimulare a mentalității antreprenoriale în regiunea Dunării. A fost inițial finanțată din Danube Strategic Project Fund în parteneriat cu primăria din Viena, ulterior de Fundația Land-ului Baden – Wuerttemburg, ulterior implementată în România cu sprijinul BCR.
Early Innovators este un concurs agreat de Ministerul Educației, fiind pe lista oficială a concursurilor recunoscute făra finanțare. De asemenea, deține Silver Recognition pentru secțiunea Educație pentru Carieră în anuarul Community Index 2024 realizat de The Azores Sustainability & CSR Services.