Cel mai slab leu din istorie. BNR afişează vineri un curs valutar de 4.9783 lei/euro, în creștere usoară față de ziua de ieri (cu 0,10%), când Banca Națională anunța un curs de 4,9731 lei/ euro.
Economiștii sustin că este normală această depreciere a leului, ea vine pe fondul unei lichidități în crestere.
Ne-am obișnuit cu un curs stabil. Față de începutul anului, moneda națională s-a depreciat cu 1%.
Analiștii reamintesc că deprecierea leului este în linie cu monedele din regiune, dar amploarea este mult mai redusă. Ca exemplu, deprecierea leului s-a făcut treptat, in 7 zile, iar deprecirea forintului unguresc s-a depreciat cu 1% intr-o singura zi.
Astfel, deprecierea este una mai mica de 1%, iar economistii consideră că pentru pietele financiara deprecierea nu prea are relevanță.
Mai mult, analistii se asteptau ca leul să se deprecieze ușor, din cauza deficitelor comerciale foarte mari.
Euro, tot mai aproape de 5 lei
Astfel, potrivit analiștilor CFA, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni se va situa sub valoarea de 5 lei, mai exact 4,9814 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0274 lei pentru un euro.
Cu alte cuvinte, economiștii se așteaptă ca euro să depășească în curând pragul psihologic de 5 lei, valoare la care se va menține câteva luni.
Românii vor simți o nouă presiune pe bugetul familiei
Această creștere a cursului valutar va fi resimțită de toată populația. Vor crește preturile carburantilor, vor ratele pentru creditele luate în euro, chiriile vor costa mai mult, mâncarea adusa din import, facturile de telefonie mobilă vor fi mai scumpe. Toate acestea vor pune o nouă presiune pe bugetul românilor.