Deciziile de politica monetara adoptate miercuri de banca centrala sunt un mesaj pentru bancile comerciale pentru a recompensa deponentii, crede Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice. „Este un mesaj pentru bancile comerciale de a-i recompensa pe deponenti, o specie care se plateste destul de greu acum printr-un randament investitional al depozitelor destul de mic pentru care trebuie sa astepte o perioada suficient de lunga pentru a avea un randament real, probabil peste 1 an. Ai grija acum nu numai de creditare, dar incerci sa servesti si deponentii cu ceva dobanda reala pozitiva”, a spus Mitroi pentru Agerpres.
Cum arata datele actuale:
Bancile au atras in luna august depozite in lei de la populatie de aproximativ 6,8 miliarde de lei (echivalentul a 1,5 mld. euro), ceea ce reprezinta cel mai scazut nivel al resurselor atrase de la acest segment din luna februarie a acestui an. Comparativ cu nivelul atins in luna august 2014, depozitele noi la banci ale populatiei sunt mai mici cu aproximativ 200 milioane lei.
Profesorul sustine ca mentinerea dobanzii cheie la 1,75% este un mesaj de prudenta dat de BNR
„Este o masura de prudenta, de asteptare, sa vedem ce se intampla cu preocupare atat pentru potentialul de crestere a creditarii, pentru promisiunile de salarii așteptate, cu efectele de reducere de TVA. Acest mix de efecte indica mai degraba o prudenta. Eu cred ca este foarte importanta economisirea, care trebuie recompensata intr-un fel sau altul cu ceva dobanda real pozitiva”, a mai afirmat profesorul ASE.
BNR a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara. Mesajul catre banci
Prin aceasta masura, bancherii nu sunt incurajati sa ieftineasca si mai mult creditele in lei. Dupa ce oficialii BNR au anuntat ca „viteza” creditelor in lei este prea rapida, era de asteptat o „frana” de la BNR.
Gabriela DINU