BNR isi propune sa se apropie cu nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) de standardele europene in urmatorii doi ani, avand in vedere ca trebuie sa se pozitioneze activ pentru a nu intra in contratimp cu ce se intampla in Europa, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a deciziilor Consiliului de Administratie al BNR.
„Incercam sa ne cream un culoar liber pentru a putea ca procesul de apropiere a RMO de standardele europene sa se indeplineasca in urmatorii doi ani. (…) Cred ca BNR trebuie sa se pozitioneze activ, sa nu intre in contratimp cu ce se va intampla in Europa. De aici si prudenta noastra. Suntem prudenti, asteptam evolutiile si planificarile pe plan intern, mai multa certitudine pe plan extern, chiar daca nu e de asteptat sa avem mai multe certitudini si sa ne cream culoarul, pentru ca acolo unde mai avem pasi de facut pentru a ne alinia, la nivel de RMO, sa putem sa luam masurile la timpul potrivit. Incercam sa ne pozitionam, indiferent de ce se intampla in Europa, noi sa putem sa reducem rezervele minime”, a explicat guvernatorul BNR.
Isarescu considera ca romanii vor mai avea dobanzi mici la creditele in lei inca un an si ceva, cat timp inflatia va fi scazuta
BNR a decis miercuri mentinerea dobanzii cheie si a rezervelor minime obligatorii atat la lei, la 8%, cat si la valuta, la 14%. La nivel european, rezervele minime obligatorii sunt in jurul a 2%.
Referitor la posibilitatea ca Rezerva Federala Americana (Fed) sa majoreze dobanda de referinta in viitorul apropiat, guvernatorul BNR a apreciat ca impactul asupra Romaniei nu va fi unul direct.
„Principala temere mentionata si in discutiile la nivel international este ca va genera miscari de capital. Personal, nu vad Romania in mijlocul unor asemenea turbulente generate de miscarile de pe pietele internationale, dar nu o vad nici izolata. Ne putem astepta la influente cel putin marginale. Avem instrumentele necesare sa contracaram (posibilele efecte — n. r.), dar cred ca preventia si politicile prudente constituie cheia depasirii unor eventuale dificultati”, a mai spus Isarescu.
Mugur Isarescu a mai punctat inca un subiect arzator: adoptarea monedei euro in 2019, nefezabila
Tinta de adoptare a monedei europene in 2019 nu mai este fezabila, intrucat ca Romania ar trebui sa intre in anticamera zonei euro cel tarziu in iunie 2016, si este necesara o foaie de parcurs agreata la nivel national, inainte de a stabili data aderarii, potrivit guvernatorului BNR.”Tinta 2019 pentru euro nu mai este fezabila pentru ca ar fi trebuit ca, cel mai tarziu in iunie 2016, sa intram in ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregatirea e complicata. Tehnic nu mai este posibil, char daca am dori politic”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale.
Ne trebuie o foaie de parcurs, clara. Asumata politic
„Noi avem o abordare pe care am mai spus-o si o s-o propunem din nou Guvernului, presedintelui ca, inainte de orice decizie, de stabilirea unei date, sa ne facem o foaie de parcurs, trebuie sa stim ce inseamna atingerea acelei date, o foaie de parcurs care sa fie discutata politic, sa fie insusita si de opozitie, pentru ca la anul suntem in alegeri. Pentru foaia de parcurs trebuie un consens la nivel national, mai mult decat unul politic poate”, a adaugat Isarescu.
Seful BNR a punctat ca societatea romaneasca trebuie sa inteleaga ca aderarea la euro este un proces complicat, care presupune nu doar schimbarea monedei, ci schimbari in toate componentele societatii, inclusiv in plan cultural.
„Plus ca trebuie sa raspundem la mai multe intrebari: comiterul de trecere la euro din ceva fi format? Cat va fi guvernamental, cat va cuprinde partea tehnica din banca centrala, cat va acoperi societatea civila? Raspunsul la aceste intrebari va veni pe cale de consecinta”, a mai punctat Guvernatorul BNR.