Luni, 7 aprilie, va avea loc a treia ședinţă a Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară din acest an, iar economiștii se așteptată la păstrarea dobanzii la 6,50%, în linie cu așteptările pieței. Atât ING Bank, cât și BCR anticipează că pauza ciclului de reducere a dobânzilor se menține, din cauza incertitudinilor majore interne și externe.
„Ne așteptăm ca BNR să continue cu o atitudine de tip ‘așteaptă și vezi’,” susține Stefan Posea, economist ING România.
„Riscurile fiscale și presiunile asupra cursului limitează spațiul de manevră al BNR,” avertizează economiștii BCR într-o analiză publicată recent.
Inflația, fiscalitatea și incertitudinile comerciale blochează decizia BNR
În ciuda încetinirii economiei, inflația pe termen mediu și fiscalitatea vor rămâne preocupări principale pentru banca centrală, consideră economiștii.
Deși ciclul dezinflaționist continuă, apar semne de instabilitate. ING remarcă „hop-uri” în scăderea inflației, în timp ce BCR avertizează că riscurile sunt „în sus” pentru inflație, cel puțin pe termen scurt.
Analiștii ING vorbesc despre vulnerabilitățile deficitul bugetar din primele două luni ale anului. Acesta nu a fost îmbunătățit față de anul trecut, iar asta se traduce prin risc asupra monedei și asupra ratingului de țară. Tot odată, tarifele comerciale americane și riscurile stagflaționiste globale adaugă presiune.
Reduceri de dobândă în a doua parte a anului
Atât ING cât și BCR prevăd reduceri de dobândă abia în semestrul al doilea, și doar dacă inflația urmează o traiectorie descendentă clară.
Astfel, ING estimează reduceri de 50 puncte de bază în a doua jumătate a lui 2025, cu condiția să continue relaxarea monetară globală și inflația să se stabilizeze. În final de an, în acest scenariu ING, dobânda cheie va fi de 6%.
Bancherii din BCR iși păstrează prognoza ce prevede 3 tăieri a câte 25 puncte de bază, cu un scenariu de bază începând din august, dar avertizează că „numărul acestora ar putea fi mai mic” în funcție de evoluțiile fiscale și politice.
Dacă acest scenariu BCR se va menține, dobânda cheie va fi de 5,75%, la final de an 2025.
BNR în așteptare
În lipsa unei conferințe de presă, cel mai probabil comunicatul BNR va evidenția riscurile actuale inflaționiste, menționează analistul BCR. Per ansamblu, toate elementele indică nevoia de prudență prelungită în procesul decizional de politică monetară. În acest moment, preocupările legate de inflație și riscurile externe vor continua să primeze în fața celor privind creșterea economică, cel puțin în lunile următoare, concluzionează analiștii ING.
In 2024, BNR a redus dobânda de două ori
In iunie 2024, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României decidea prima tăiere a ratei dobânzii de politică monetară- de la nivelul de 7% la nivelul de 6,75% pe an (valabilă din iulie).
Apoi, în 8 august, BNR a opera o nouă reducere a ratei dobânzii-cheie, la nivelul de 6,5% pe an, de la 6,75% pe an.