Banca Naţională a României a găzduit conferința internațională de educație financiară cu tema „Spend smart, live smart” – experiențe europene în domeniul educației financiare. În cadrul evenimentului, Banca Centrală și-a manifestat încă o dată interesul pentru introducerea obligativității în școlile românești a disciplinei „Educație Financiară”.
Un studiu efectuat de Banca Mondială situează România printre ultimele țări în ceea ce privește gradul de bancarizare. Suntem pe locul 124 în lume din 143 de țări, cu peste 52,% dintre români care nu folosec niciun serviciu financiar bancar. Doar 16,5% dintre români dețin un card de debit, iar 9,6% au un credit de consum.
BNR susține educația financiară obligatorie în școală. In prezent, materia de studiu este opțională
“Așa cum o persoană care nu are permis nu are ce căuta la volanul unei mașini, pe un drum, așa o persoană care vrea un credit și nu răspunde la niște întrebări basic, n-ar trebui să îl primească. E o propunere. Îl protejăm de un pericol mare pe cetățean”, a declarat Valentin Lazea, econonistul șef al BNR, potrivit Știrilor Pro TV.
Este deja cunoscută implicarea și susținerea lui Valentin Lazea a proiectelor destinate educației financiare. „La un test dat copiiilor de grădiniţă şi învăţământ primar, aceştia au spus că banii sunt fabricaţi de zâne şi personaje din desene animate,” declara în 2014 reprezentantul BNR.
Inițiatoarea proiectelor de educație financiară din cadul BNR, Ligia Goloșoiu, a declarat: „Facem exerciții, colorăm, cântăm, spunem poezii pe tema banilor și îi învățăm că au valoare, ca sunt obținuți prin munca parinților astfel încât să-i respecte pe parinți pentru munca lor. Am reușit să lansăm și proiectul pentru noțiuni introductive în învățământul preșcolar”, potrivit Stirile ProTV.
La finalul lunii ianurie, BNR și BCR au lansat proiectul educațional „De la joc… La educație financiară”, proiect destinat educației în grădinițe. Mai precis, la această dată vorbim doar despre pilotarea opționalului de Educație Financiară în anul școlar 2014-2015 la o gradiniță din Arad.
Băncile comerciale susțin și ele educația financiară în școli, iar în noul plan cadru pentru clasa a 8-a, aflat în dezbatere publică, Ministerul Educației propune aceasta materie obligatorie.