Programul Prima casă s-a derulat fără întreruperi, astfel că de la începutul anului 2016 au fost acordate peste 1.500 garanții, cu o valoare totală care a depășit 133 de milioane de lei, se arată într-un comunicat de presă al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
Solicitările garanțiilor din Programul Prima Casă au crescut la 240/zi, de la 150 de garantii zilnice.
Declarațiile bancherilor din ultima perioadă, prin care trag un semnal de alarmă privind dispariția Programului, dacă Legea privind darea în plată se aprobă în forma actuală, dar și declarațiile analiștilor care prevăd un final de Prima Casă în următoarele șase luni, i-au făcut pe români să-și schimbe planurile de viață, după cum ne-a declarat un cititor www.BankingNews.ro.
Alina Manole ne-a scris că „aveam în plan să accesez un credit Prima Casă abia în toamnă, însă actualele mișcări din piața bancară mă fac să-mi reconsider planurile. Sper să mai apuc un credit cu avans mic”.
Sunt și alți cititori care ne întreabă ce se întâmplă cu Programul Prima Casă. Iata un mesaj pentru cei interesati, semnat chiar de la autoritatea care se ocupa cu reglemementarea Programului.
„Programul Prima casă se desfășoară în bune condiții, în conformitate cu prevederile legale. Media zilnică a solicitărilor de garantare în luna ianuarie 2016 se situează la circa 150, iar în ultima perioada s-au înregistrat peste 240 solicitări de garantare pe zi. În anul 2016, în cadrul Programului Prima casă este disponibil un plafon total de garantare în valoare de aproximativ 1,69 milioane lei. Toate băncile participante în program dispun de plafon aprobat și comunicat potrivit legii, în vederea acordării de credite garantate în cadrul programului”, informează FNGCIMM.
- În prezent, băncile acordă credite din sumele redistribuite aferente anului trecut. Plafoanele pentru Prima Casă s-au stabilit și urmează să fie aprobate, după cum au precizat reprezentanții FNGCIMM pentru BankingNews.ro. Citește AICI.
BCR are disponibil un plafon redistribuit în valoare de 66 milioane de lei, BRD unul de 52 milioane lei. Banca Transilvania nu și-a comunicat plafonul. Reprezentanții Raiffeisen Bank au declarat pentru www.BankingNews.ro că plafonul redistribuit se situează la 14,7 milioane lei.
După utilizarea sumelor menționate, de 390,3 milioane lei, instituțiile finanțatoare vor acorda credite în cadrul programului ”Prima casă” în baza alocării plafonului suplimentar de garanții de 1,3 miliarde de lei, în conformitate cu HG nr. 1016/30.12.2015, mai mentioneaza institutia.