Guvernul României dorește să discute cu Banca Centrală o posibilă modificare a formulei utilizate pentru a calcula rata interbancară de referință Robor ca modalitate de „a scăpa” de taxa controversată asupra activelor bancare, a declarat Darius Valcov, consilierul economic al premierului Viorica Dancila, pentru Bloomberg.
Formula actuală poate fi supusă manipulării, afirmă consilierul economic Darius Valcov
„Sper să putem schimba radical modul în care se calculează Robor sau chiar să-l eliminăm. Se va lua o decizie împreună cu BNR, doar ea poate modifica regulile bancare” mai afirmă Volcov, potrivit Bloomberg.
ROBOR e o medie a dobânzilor cotate de cele mai mari 10 bănci pentru împrumuturile de pe piața interbancară. Practic vorbim despre costul mediu al finanțării între bănci. Este un instrument orientativ și este folosit în toate contractele de credit.
ROBOR a fost introdus în contractele de credit ca referință la rate prin OUG 50, nu de către BNR. Și ROBOR nu e o referință în principal pentru credite. A fost ulterior utilizată această referință.
Din 1 ianurie 2019, Guvernul a adoptat „taxa pe lăcomie”, care presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%.
„Introducem un mecanism de protejare a populaţiei care vrea să ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxată orice depăşire a acestui nivel. În România este cea mai mare diferenţă între dobânda la credite şi dobânda la depozite”, declara ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe comune cu Darius Vâlcov.
Ordonanţa prevede o taxare de 0,1% din activele financiare dacă se depăşeşte cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare dacă se depăşeşte nivelul de referinţă cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare dacă se depăşeşte pragul cu 1,51-2 puncte procentuale şi la o depăşire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5%, a mai spus Teodorovici.