Indicele de referinţă trimestrial folosit de bănci pentru acordarea de creditele noi (IRCC) a scăzut ed la 2,44% la 2,41%. Această valoare este aferentă T1 din 2020, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).
Realitatea zilei: Un indice mai mic aduce şi rate mai mici pentru creditele în lei.
Banca Nationala a publicat noul indice de referință pentru noile creditele acordate consumatorilor. Potrivit BNR, valoarea IRCC aferentă trimestrul I din 2020, valabil pentru lunile iulie – septembrie 2020 se situează la 2,41%, mai mare cu aprox. 12% decat valoarea anterioara (2,36%).
Indicele de referință pentru creditele consumatorilor este reglementat de OUG 19/2019. IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2020.
Cum influentează IRCC sau ROBOR dobânzile?
Dobânzile variabile în lei sunt influențate de IRCC/ ROBOR deoarece modul de calcul este format din IRCC/ROBOR + o marja fixă a băncii.
În cazul creditelor cu dobânda variabilă acordate în lei destinate persoanelor fizice, începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, indicele ROBOR este înlocuit de indicele IRCC. Excepție fac creditele din programele guvernamentale Prima Casă și Prima Masină.
Astfel, dacă IRCC sau ROBOR crește este un semnal că și dobânzile împrumuturilor vor crește, iar dacă IRCC, respectiv ROBOR scade este un semnal ca dobânzile vor scădea.
Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.