BNR nu sta pe margine si se implica vizibil in modificarea legii conversiei creditelor. Banca Centrala a trimis la Palatul Victoria si Parlament o scrisoare prin care aduce amendamente importante la initiativa legislativa ce prevede conversia creditelor in valuta. Mai mult, viziunea BNR nu corespunde cu cea a ARB (Asociatia Romana a Bancilor). Asociatia a cerut expres ca aceste modificari sa nu se aplice contractelor vechi insa, BNR este pentru. Proiectul de lege, inclusiv noile propuneri de la BNR, vor fi discutate astazi de catre deputatii de la Comisia juridica si cea de finante-banci. Guvernul a recomandat Parlamentului sa ia in seama propunerile BNR.
Ce modificari propune BNR
1. Conversia creditului sa se faca in moneda in care se incaseaza veniturile BNR propune ca moneda in care se converteste creditul sa fie cea in care debitorul isi obtine veniturile; in textul de lege, se prevede schimbarea creditului cu orice alta moneda. “Preluarea textului propus conduce la prejudicierea debitorului prin permisiunea asumarii riscului valutar si perpetuarea starii din prezent, in aceste conditii demersul legislativ in discutie ramanand fara efect”, se arata in scrisoarea BNR, semnata de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu. BNR explica ca schimbarea monedei creditului cu oricare alta moneda, fara restrictii, ar duce “la majorarea costurilor asociate creditarii, prin necesitatea de a adopta o strategie de transfer a costurilor de acoperire a riscului valutar”.
2. Conversia sa se produca fara costuri asociate bancii Asa cum este formulata in prezent propunerea de lege, poate aduce interceptari, iar bancile ar putea fi obligate sa pastreze dobanzile la valuta pentru imprumuturi in lei. BNR cere o perioada de 60 de zile pana la aplicare legii de la momentul adoptarii, timp in care bancile isi pot adapta ofertele astfel incat sa nu existe pierderi.
3. BNR vrea ca oferta bancilor pentru reconversia creditelor sa insemne oferta curenta. Mai exact, pierderi pentru clientii cu creditele in euro sau franci, deoarece cursul acela nu se va mai intoarce. Niciodata. BNR urmareste astfel sa nu mai existe probleme cu deprecierea cursului si limiteaza comisioanele, ceea ce poate insemna un lucru bun (comisioanele sunt mai mari in cazul creditlor in valuta). „Nivelurile dobanzii, comisioanelor, taxelor si ale oricaror alte costuri prevazute in contractul initial aplicabile creditului dupa conversie va fi cel mult egal cu cel al costurilor aferente creditelor similare aflate in oferta creditorului in ziua solicitarii realizarii conversiei”, se arata in textul propus de BNR. 4. BNR nu vorbeste despre garantii, iar proiect se precizeaza ca banca nu trebuie sa solicite garantii suplimentare la efectuarea conversiei. Inca nu stie ce se intampla cu cei ale caror ipoteci si-au pierdut din valoare.