BNR a atras bani din piata printr-o nouă operațiune „depo”, în încercarea de a tempera inflaţia. Această sterilizare a banilor din piaţă este un instrument al Băncii Centrale pentru a combate inflaţia. Băncile au trimis surplusul de bani la BNR – 18,08 miliarde de lei, la o dobânda cheie de 2,25% pe an, pentru 7 zile (data scadenta este 30 aprilie.).
BNR a luat tot surplusul de bani – pentru a doua oară consecutiv. Analiștii vorbesc de o nouă politică monetară la BNR.
Banca Centrala nu a crescut dobânda cheie aşa cum aşteptau analiştii, dar avem inflaţie de 5% şi astfel se foloseşte de alte pârghii pe care le are la dispoziţie pentru a contracara avântul preţurilor.
Creşterea ROBOR are legatură cu inflaţia!Lipsa de lichiditate din piaţă duce la creşterea indicelui ROBOR
BNR încearcă să menţină excesul de lichiditate la un nivel scăzut. Luni, indicele ROBOR la 3 luni şi-a reluat creşterea şi se întoarce la valoarea din luna decembrie 2017.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul anumitor credite în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 2,22%, de la 2,13%, cea mai mare valoare din ultimele 5 luni, potrivit BNR.
Indicele ROBOR la 3 luni a mai atins acest nivel în 5 decembrie 2017
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor pentru unele credite ipotecare, a crescut la 2,49%, de la 2,46%.
Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii platită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut de la 2,53% la 2,56%.
Indicele ROBOR la 12 luni a crescut la 2,60%, de la 2,59%.
Noua politică a Băncii Centrale ajută cursul de schimb.
Banca Naţională a anunţat luni un curs de referinţă de 4,6563 lei/euro, în scădere cu 0,09% faţă de nivelul atins vineri, în contextul în care alte monede din regiune s-au depreciat în raport cu euro. Vineri, euro a crescut la 4,6606 lei.
Economiştii se aşteaptă la creşterea dobânzii cauzate de presiunile inflaţioniste remarcate chiar si de BNR. Banca centrală se așteaptă la persistența inflației la un nivel superior intervalului țintit și la evoluția economiei la un ritm peste potențial pe termen scurt.