Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variatie de la 2,75% la 2,5%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16% la 14%.Decizia de astazi a Bancii Nationala a fost anticipata de analistii financiar-bancari, care estimau scaderea cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie.
Aceasta este a treia reducere a dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august, cand Banca Nationala a operat o taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o noua reducere, de la 3,25% la 3%.
Astfel, in mai putin de trei luni, banca centrala a operat trei reduceri consecutive ale dobanzii, in conditiile in care Romania a intrat de la mijlocul anului in recesiune tehnica, iar inflatia s-a plasat la niveluri foarte joase.
Totodata, banca centrala a decis sa reduca rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de la 16% la 14% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei se mentine la 10%.
Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, afirma, luna trecuta, ca viitorul Consiliu de Administratie, care intre timp si-a preluat mandatul, va analiza cu foarte mare atentie orice reducere a dobanzii, avand in vedere traiectoria incerta a inflatiei pe termen lung, dar ca va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara.
La randul sau, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat recent ca Banca Nationala va analiza eventuale masuri de relaxare monetara, pe fondul incetinirii inflatiei si sub influenta actiunilor initiate de BCE pentru stimularea economiei.
Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca dobanda de referinta a BNR va scadea probabil sub 3%.
In luna august, BNR a redus prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.
Analistii considera ca ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua in 2015, „cand dobanda ar putea fi redusa la 2,5% in luna decembrie”.
Totodata, cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta anul viitor, la 8% pentru lei si 12% pentru valuta.