In cadrul conferintei de presa despre „Raportului Anual Asupra Infaltiei”, Guvernatorul Mugur Isarescu a tinut sa explice tututor care sunt atributiile Bancii Centrale, cele prevazute de lege. Domnia sa a tinut astfel sa raspunda unor acuze si „dezinformari” aparute in presa.
Isarescu: Vom explica pe larg ce inseamna supravegherea prudentiala a bancilor. BNR nu acorda credite. Banca Nationala supravegheaza micro/macro prudential administrarea riscurilor bancilor.
„Vom explica ce poate sa faca Banca Nationala in supravegherea prudentiala. Stiu ca este o notiune abstracta si vom incerca sa facem un simpozion prin care sa explicam ce inseamna supravegherea. Trebuie sa clarificam lucrurile si daca aveti intrebari puteti sa le adresati pe adresa bine-cunoscuta.”
Mandatul BNR in domeniul supravegherii prudentiale – raport inflatie 2014
„Potrivit cadrului legal in vigoare, BNR asigura supravegherea prudentiala a institutiilor de credit urmarind respectarea cerintelor prudentiale de natura cantitativa (ex.: solvabilitate, lichiditate) si calitativa (ex.: cadrul de administrare a riscului) prevazute de normele adoptate de BNR si de cele ale UE.
In cadrul supravegherii prudentiale, BNR asigura conditiile ca sistemul bancar sa fie sigur si stabil
Supraveghere microprudentiala
Obiectiv: monitorizarea riscurilor ce pot afecta soliditatea individuala a entitatilor supravegheate institutiile componente ale sistemului trebuie sa fie solvabile si lichide
Supraveghere macroprudentiala
Obiectiv: minimizarea riscului sistemic prin limitarea disfunctionalitatilor sistemului financiar (dominat in Romania in proportie de 94% de sectorul bancar) care ar putea aduce daune economiei reale Æ concentrare pe institutiile financiare de importanta sistemica.
BNR supravegheaza masura in care institutiile de credit asigura o administrare adecvata a riscurilor in raport cu activitatea fiecareia
Mandatul BNR in domeniul supravegherii prudentiale: prerogative
Supravegherea BNR nu inseamna verificare de conforrmitate, ci este una bazata pe evaluarea riscurilor
Banca Nationala a Romaniei nu este abilitata prin lege
– Sa intervina in relatiile contractuale dintre clienti si institutiile de credit- si aexplicat in cadrul conferintei de presa – nu vedem fiecare contract in parte – sunt cam 2 mil de contracte cu 100 de clauze. Contractele de credit sunt angajamente private, expresie a libertatii contractuale, susceptibile de negociere si modificare numai cu acordul partilor contractante.
– Sa se ocupe de aspecte legate de protejarea consumatorilor de servicii financiare, inclusiv problema clauzelor abuzive, acestea incadrandu-se in sfera de activitate a autoritatii nationale desemnate in acest scop
Potrivit Statutului BNR
– BNR nu poate face publice decat date agregate la nivelul intregului sistem bancar
– Personalului cu atributii de supraveghere ii este interzisa participarea in cadrul comisiilor de expertiza, precum si la orice alte actiuni de verificare care excedeaza atributiile ssi competentele conferite acestuia prin lege.”