Daca Banca Nationala va avea curaj, are toate conditiile indeplinite pentru ca in sedinta de politica monetara de luni, 5 august, sa reduca dobanda de referinta cu un punct procentual, de la 5 la 4%, considera Sorin Paslaru in ZF. Pentru prima data in ultimii zece ani avem o scadere drastica a TVA, de la 24% la 9%, chiar daca partial, pentru segmentul produselor din panificatie. Banca Nationala are spatiul sa reduca dobanda de politica monetara de la 5%, cat este in prezent, direct la 4% printr-o miscare care sa surprinda pietele si sa ofere in economie finantarea de care are nevoie ca de aer. Deja sunt prognoze de inflatie de 3,5% pentru sfarsitul anului de la analistii bancari, deci o dobanda de politica monetara de 4% ramane acoperitoare.
Romanii – persoane fizice si juridice – au credite de la banci in echivalentul a 50 de miliarde de euro. Din acestea, 19 mld. de euro (85 mld. lei) sunt credite in lei, indexate la ROBOR, adica dobanda interbancara. ROBOR-ul este strans corelat cu dobanda de politica monetara. Din cele 85 de miliarde de lei, persoanele fizice au debite de 34 mld. lei, iar cele juridice de 51 mld. lei. La un sold de 34 mld. lei credite si o dobanda medie de 12%, o reducere cu un punct procentual inseamna economii anuale pentru debitorii persoane fizice in valoare de 340 de milioane de lei. La un sold de 51 mld. lei credite pentru persoane juridice si o dobanda medie la credite de 9%, o reducere cu 1% a dobanzii la credite inseamna rate mai mici cu 510 mil. lei. in total 850 mil. lei.
Acestia sunt bani care vor fi eliberati in consum si investitii prin ieftinirea creditelor daca BNR va avea curajul sa reduca dobanda de referinta de la 5 la 4%. Este exact ceea ce lipseste economiei in acest moment. Companiile si persoanele fizice sunt sufocate de plata ratelor, iar pe segmentul creditelor in euro dobanzile nu mai pot scadea. EURIBOR-ul este deja la minim istoric si, dimpotriva, se asteapta cresteri.
Acum este momentul. Curaj.
Integral aici